Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

Nema osnova da BiH osporava projekat HES Gornja Drina

Realizacija projekta HES Gornja Drina u nadležnosti je institucija Republike Srpske. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizovan, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je potpisivanje zajedničke izjave Republike Srpske i Republike Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema Gornja Drina, kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine: Buk Bijela, Foča i Paunci, piše Klix.ba.

Košarac je istakao da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs Republike Srpske i Republike Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

„Negativne reakcije dela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema Gornja Drina proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizovan“, poručio je Košarac.

S tim u vezi, Košarac je danas uputio dopise predsednici Vlade Republike Srbije i ministarki rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informisao o važećem pravnom okviru na nivou institucija BiH u vezi sa izgradnjom Hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

Košarac je naglasio da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na realizaciji predmetnog projekta u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH, uključujući i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava. To je politika koju zagovaram i od koje neću odstupiti, jer smatram da je poštovanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcionisanja i preduslov za uspešnu saradnju institucija“, naveo je Košarac.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti