Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

Nema osnova da BiH osporava projekat HES Gornja Drina

Realizacija projekta HES Gornja Drina u nadležnosti je institucija Republike Srpske. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizovan, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je potpisivanje zajedničke izjave Republike Srpske i Republike Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema Gornja Drina, kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine: Buk Bijela, Foča i Paunci, piše Klix.ba.

Košarac je istakao da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs Republike Srpske i Republike Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

„Negativne reakcije dela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema Gornja Drina proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizovan“, poručio je Košarac.

S tim u vezi, Košarac je danas uputio dopise predsednici Vlade Republike Srbije i ministarki rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informisao o važećem pravnom okviru na nivou institucija BiH u vezi sa izgradnjom Hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

Košarac je naglasio da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na realizaciji predmetnog projekta u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH, uključujući i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava. To je politika koju zagovaram i od koje neću odstupiti, jer smatram da je poštovanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcionisanja i preduslov za uspešnu saradnju institucija“, naveo je Košarac.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.