Nemačka: Amerika nam prodaje gas po astronomskim cenama

Nemačka - kao i ceo kontinent - okrenula se SAD, a evropski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. sa 28 na 45 posto. Nemačka je pre sukoba uvozila 55 odsto svog gasa iz Rusije.

Nemački ministar ekonomije požalio se u sredu na astronomske cene koje traže „prijateljske“ zemlje Nemačke, pre svega SAD, za snabdevanje gasom.

Prijateljske zemlje traže astronomske cene za gas

„Neke zemlje, čak i prijateljske, traže astronomske cene“, rekao je Robert Habek (Robet Habeck) u intervjuu za pokrajinski dnevnik „Neue Osnabruecker Zeitung“ u sredu.

„To je problem“, rekao je ministar, pozvavši Evropsku komisiju da „razgovara“ sa ovim zemljama.

Posle invazije na Ukrajinu, Rusija je prvo značajno smanjila snabdevanje Nemačke gasom, a početkom septembra ga je zaustavila. Nemačka je pre sukoba uvozila 55 odsto svog gasa iz Rusije.

Da bi garantovao svoju energetsku sigurnost i spasao industriju, koja je veliki potrošač gasa, Berlin je morao da diverzifikuje svoje izvore snabdevanja i značajno poveća kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), čiji je uvoz mnogo jeftiniji.

Evropski uvoz LNG-a je skočio

Zemlja – kao i ceo kontinent – okrenula se SAD, a evropski uvoz LNG-a je skočio sa 28 na 45 procenata između 2021. i 2022.

Habek je posebno ciljao na američke dobavljače.

„SAD su se okrenule prema nama kada je cena nafte eksplodirala…Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cene gasa“, rekao je ministar.

Istovremeno, Berlin poziva Evropsku uniju da koordinira kupovinu gasa kako bi snizila cenu.

Izvor: Poslovni.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti