Nemačka će ograničiti cene struje: Novi pokušaj Berlina da se odupre ekonomskoj krizi

Nemačka se sprema da uvede gornju granicu cene električne energije i za domaćinstva i za industrijske potrošače kao deo svog najnovijeg pokušaja da se izbori sa energetskom krizom, izvestio je u utorak Rojters pozivajući se na nacrt dokumenta nemačke vlade.

Prema izveštaju, cene električne energije biće ograničene na 13 evrocenti po kilovat-satu za industrijske potrošače za 70% prošlogodišnje potrošnje, dok će domaćinstva imati plafon od 40 evrocenti po kilovat-satu za 80% korišćenja.

Uredba treba da stupi na snagu 1. januara.

Vest prati sličan nacrt uredbe za cene gasa. Kako prenosi Rojters, nemačka komisija za gas predstavila je konačni predlog da se troškovi ograniče na 12 evrocenti po kilovat-satu za 80 odsto standardne potrošnje domaćinstava najranije od marta 2023. do kraja aprila 2024. godine. Cene za industrijske potrošače takođe će biti ograničene – na 7 evrocenti po kilovat-satu. Promene će stupiti na snagu u februaru. Berlin bi navodno trebalo da donese dalje odluke o nacrtu uredbe kasnije ove nedelje.

Jednostrane mere Berlina za rešavanje energetske krize, počevši od paketa pomoći od 200 milijardi evra koji je prošlog meseca najavio kancelar Olaf Šolc, nisu pozdravili ostatak EU, koji je pozvao na jedinstveniji pristup.

Izvor: Novosti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti