Nemačka demontira vetropark da bi proširila rudnik uglja

Vetropark u Nemačkoj se demontira kako bi kompanija RWE proširila ugljenokop Garcveiler, koji se prostire na površini od 66 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih takvih rudnika u ovoj zemlji. To je razbesnelo klimatske aktiviste. Kritičari upozoravaju da je Nemačka nedavno zatvorila 17 nuklearnih reaktora i komentarišu da je reč o iluziji zelene agende.

Nemački energetski gigant RWE počeo je da demontira farmu vetrenjača u Severnoj Rajni-Vestfaliji, kako bi napravio prostor za proširenje rudnika lignite Garcvajler (Garzweiler), izveštava EUobzerver.

Kop je već stigao do vetrenjača. Da bi se proširio površinski kop rudnik Garcveiler u Severnoj Rajni-Vestfaliji, energetska kompanija RWE je već uklonila jednu turbinu na vetar. Cilj mu je da skine još sedam. Proširenjem rudnik bi trebalo da se obezbedi kopanje između 15 i 20 miliona tona lignita.

RWE demontira vetrenjače / Foto: AlleDoerferBleiben

Površinski kop Garcveiler se prostire na površini od 66 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih takvih rudnika u Nemačkoj.

Kada se iskopa sav komercijalno održiv ugalj, što se očekuje da će biti završeno do 2030. godine, vlada planira da to područje pretvori u niz jezera.

Brussels Signal piše da se kopa mrki ugalj koji se smatra najzagađujućim oblikom fosilnog goriva i da je ova akcija razbesnela klimatske aktiviste.

RWE, takođe, ruši državni autoput, L12, koji prolazi pored vetrenjača, što je iznerviralo lokalno stanovništvo koje redovno koristi put.

Portparol RWE Gvido Štefen brani kompaniju tvrdeći da je proširenje rudarskog kopa „najznačajniji operativni plan prema zakonu o rudarstvu. Cilj je vađenje lignita u ovoj oblasti kako je planirano”.

Krivi im Rusi

Nemačka vlada je saopštila da je proširenje rudnika neophodno zbog energetske krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu. Ovaj potez je branio i ministar zelene ekonomije Robert Habek. Ali kritičari kažu da je potreba za energijom iz uglja, koja više zagađuje direktan rezultat zatvaranja nuklearnih elektrana u zemlji.

U januaru je, da podsetimo, došlo do velikih protesta protiv odluke o proširenju, koja je zahtevala i uništenje sela Licerat.

Bilo je potrebno snažno prisustvo policije da bi se održao red među 15.000 aktivista koji su protestovali na tom mestu, uključujući i čuvenu švedsku aktivisticu za klimatske promene Gretu Tunberg, koja je fizički odgurnuta sa lica mesta.

Policija je na kraju morala da upotrebi biber sprej i palice da ukloni demonstrante.

Aktivisti organizacije Fridais For Future kritikovali su nemačku Zelenu partiju da je iskoristila energetsku krizu kao sredstvo da opravda spornu odluku u vezi sa Liceratom.

Ekološki aktivisti upozoravaju da lignit stvara niže nivoe toplote u poređenju sa drugim vrstama uglja, ali proizvodi istu količinu emisije ugljen-dioksida i sumpora. Takođe, sadrži različite toksične teške metale i predstavlja najznačajniji rizik po ljudsko zdravlje među svim vrstama uglja.

Iluzija zelene agende

„Iluzija zelene agende u jednoj rečenici“, rekao je poslanik Evropskog parlamenta Rob Ros (Robert Rob Roos), reagujući na naslov članka EUobzervera: ‘Nemačka počinje da rastura farmu vetrenjača za ugalј’.

Ros ističe da je Nemačka nedavno zatvorila 17 čistih i dobro funkcionalnih nuklearnih reaktora, koji proizvode jeftinu električnu energiju. A sada je nemačka ekonomija u velikom problemu zbog preskupe struje.

„Politika zasnovana na ideologiji je veoma pogrešna”, tvrdi Ros.

I stručnjaci kritikuju nemačku energetsku politiku.

„Nemačka tranzicija zelene energije postala je fijasko. Radije lignit nego bez struje i ugašenih svetala“, primećuje naučnik Ferdinand Meus (Meeus).

Poslanik FVD-a u provinciji Flevoland Rene Vuensdregt kaže sarkastično da je to „veliki uspeh, ta zelena politika. Šteta je što celokupna ekonomija mora da bude uništena pre nego što se to realizuje”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti