Nemačka pokušava da izbegne energetski domino efekat

Za pokrivanje gubitka od 25 milijardi evra, nagomilanih zbog zamene ruskog gasa nabavkama na otvorenom tržištu nemački Uniper traži pomoć države. Vlada u Berlinu je u septembru odlučila da nacionalizuije Uniper i preuzme 99 odsti vlasničkog dela u najvećem nemačkom uvozniku gasa kako bi mu omogućila nastavak nabavke, osigurala snabdevanje industrije gasom I , izbegavanje i'domino efekta'.

Posrnuli nemački uvoznik gasa Uniper poručio je da vlada toj kompaniji treba da omogući dodatnih 25 milijardi evra kako bi pokrila gubitke nagomilane zamenom uvoza ruskog gasa nabavkama na otvorenom tržištu, piše agencija Hina.

Uniper objavio rekordnih 40 milijardi evra neto gubitka tokom devet meseci

Početkom novembra Uniper je, uoči ulaska države u vlasništvo te kompanije, objavila rekordnih 40 milijardi evra neto gubitka tokom devet meseci ove godine, koji spada među najveće u nemačkoj korporativnoj istoriji.

Iznos uključuje 10 milijardi evra gubitka koji je prouzrokovala zamena ruskog gasa nabavkom tog energenta na tržištu i 31 milijardu očekivanih gubitaka.

Vlada u Berlinu je u septembru odlučila da nacionalizuije Uniper i preuzme 99 odsti vlasničkog dela u najvećem nemačkom uvozniku gasa kako bi mu omogućila nastavak nabavke, osigurala snabdevanje industrije gasom, izbegavajući istovremeno ‘domino efekat’ u energetskom sektoru, podseća Hina.

Uniper je, između ostalog, dobio 18 milijardi evra kredita od državnog zajmodavca KfW-a, od čega je do kraja oktobra povukao 14 milijardi.

Dokapitalizacija teška 25 milijardi evra

Kompanija je u sredu objavila da joj u sklopu dokapitalizacije treba još 25 milijardi evra s obzirom da je vlada odustala od taske za gas, koja je uvoznicima trebalo da nadoknaditi veće troškove nabavke.

Time bi trošak nacionalizacije Unipera premašio 51 milijardu evra, izračunala je agencija Rojters.

U oktobru su izvori upućeni u  energetsku problematiku upozorili da će stabilizacija Unipera zahtevati dodatne milijarde evra, s obzirom da je nemačka vlada odustala od namere, da dobavljačima gasa omogući da većinu uvećanih troškova nabavke prebace na kupce.

„U pitanju je ni manje ni više nego značajan deo nemačkih računa za gas, koji će se sada plaćati iz poreskih prihoda, a ne, kao što je prvobitno planirano, iz dodatnih naknada za gas“, rekao je izvršni direktor Unipera Klaus-Diter Majbah.

Prema najnovijem dogovoru, Berlin će rezervisati nove deonice koje će kompanija izdati u vrednosti do 25 milijardi evra, kako bi pokrio očekivane gubitke povezane s izgubljenim isporukama ruskog gasa do 2024. godine, najavili su iz Unipera.

Čeka se odluka Evropske komisije

Nemačko ministarstvo privrede naglasilo je da će od Unipera tražiti dokaze o potrebi za dodatnim kapitalom, posebno u vezi s troškovima nabavke gasa iz drugih izvora.

Uniper je saopštio i da razgovara sa Evropskom komisijom, koja bi trebalo da odobrit taj sporazu, a očekuje da će dobiti zeleno svetlo EK pre planirane skupštine deoničara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti