Nemačka se polako suši

Nemačka je još uvek bogata vodom. Ali, novi podaci pokazuju da je gubitak vode konstantan i znatan, a obim svega toga se još ne može predvideti.

Neke stvari se bolje vide odozgo. Džaj Famileti, direktor Globalnog instituta za vode na Univerzitetu Saskatun, Kanada, za NASA i Nemačkog centra za vazduhoplovstvo i svemirske letove procenjuje podatke sa satelita Grejs. Rezultati do kojih je došao ga zabrinjavaju:

„Jednostavno rečeno, Nemačka je za 20 godina izgubila vodu veličine Bodenskog jezera. To je nezamisliva količina vode.“

Satelitski snimak Bodenskog jezera, 2014. Dugačko je 63 i široko 14 km, a prosečna dubina je 90 metara / Foto: DW

Skoro 20 godina dva satelita Grejs krajnje precizno mere promene zemljine teže, koje su uzrokovane, na primer, proemenama u količni vode.

„Procena podataka pokazuje nam negativan trend. Gubitak vode u Nemačkoj je oko 2,5 gigatona ili kubnih kilometara godišnje. To je čini jednim od regiona sa najvećim gubitkom vode na svetu“, kaže Familjeti.

Svuda u Nemačkoj manje vode

To je zastrašujući nalaz. Familjeti samo utvrđuje činjenice, ne spekuliše o uzrocima, ali druge analize pokazuju da su klimatske promene u prvom planu. S jedne strane, povišene temperature dovode do većeg isparavanja, sa druge strane, tokom jakih kiša taj višak vode jednostavno otiče i ne dospeva u podzemne rezervore voda.

Podaci sa satelita Grejs su relativno grubi, prikazani su u kvadratima s dužinom stranice od 150 kilometara. Ali, čak i tako možete videti određene regionalne razlike, objašnjava Famillieti.

„A ako dobro pogledate, možete videti da je posebno visok nivo vode koji se povlači u regionu oko Lineburga, kao i na jugozapadu, u Baden-Virtembergu, i na jugoistoku, u Bavarskoj.“

Međutim, praktično cela Nemačka je crvena, a to znači i da je svuda sve manje vode.

Velika potrošnja u poljoprivredi i privatnim domaćinstvima

To je problem, posebno u akutnim fazama suše. To se primetilo već prtehodnih godina: tokom dužih sušnih perioda, kao u leto 2018, već je bilo regionalnih problema sa javnim vodosnabdevanjem. Biljke su uvele na poljima i drveće u šumama teško stradalo.

Poljoprivreda je i krivac i žrtva. U nevolji, farmeri traže svoj spas u sve većem navodnjavanju. A privatna domaćinstva protiv suše takođe se bore koristeći mnogo vode, čak iako im se samo osušio travnjak.

Hidrolozi pozivaju na mere predostrožnosti

To su još uvek problemi koji se javljaju u pojedinim godinama ili na pojedinim lokacijama. Ali prof. Martin Grambou, hidrolog i glavni ekonomista za vodu u bavarskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, upozorava na podatke iz misije Grejs:

„Postoje stvari koje mi još nismo objavili, ali koje, nažalost, potvrđuju tu sliku. Nemačka ima sistemski deficit vode. A neprijatna stvar u vezi s tim je da se to dugo, dugo vremena ne primećuje. A kada postane primetno, prekasno je.“

Sušno tlo u Nemačkoj – što crvenije to gore. Levo je na dubini od oko 1,8 metara a desno na dubini do 25 cm. Podaci iz januara 2021.

Hidrolozi stoga pozivaju na mere predostrožnosti. Nova vodoprivredna područja morala bi da budu zaštićena, a veće mreže snabdevanja mogle bi da obezbede da sve oskudniji resurs vode bude dostupan svuda i u narednim decenijama.

Ali, iako je vode sve manje, potrošnja tog blaga je poslednjih godina ponovo porasla.

Izvor: DW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.