Grčka izlazak iz lignita

Nemačka se vraća uglju

Skuplji gas i niži troškovi emisije CO2 doveli su do toga da je proizvodnja energije iz uglja u Nemačkoj ovog leta bila veća od proizvodnje iz gasa. To se desilo po prvi put od 2019. godine. Produžena zima i duža hladna sezona ovog proleća jedan je od razloga poskupljenja gasa. Drugi je smanjenje isporuka gasa u Evropu od strane Gasproma. Dominacija uglja nad gasom mogla bi potrajati do zime.

Zbog poskupljenja gasa i nižih troškova emisije CO2, proizvodnja energije iz uglja prvi put od 2019. godine u Nemačkoj bila je veća od proizvodnje iz gasa. To bi moglo da potraje do zime, navodi Argus Media. Nemačka se izgleda ponovo vraća uglju.

Prema podacima Argus Media, proizvodnja energije iz uglja bi mogla iznositi 4,72 GW u ovom kvartalu. To je više u poređenju sa 3,52 GW u trećem kvartalu prošle godine i 4,12 GW u drugom kvartalu ove godine. Poređenja radi, u slučaju gasa bez kondenzacije NCG, obim proizvodnje u ovom kvartalu je bio 4,56 GW. U trećem kvartalu prošle godine bio je 7,16 GW, a u drugom kvartalu 5,7 GW.

Cena gasa skoro duplirana

Produžena zima i duža hladna sezona ovog proleća jedan je od razloga poskupljenja gasa. Drugi je smanjenje isporuka gasa u Evropu od strane Gasproma. U međuvremenu, potražnja je velika. Pri tome, zalihe u skladištima su, nakon hladnog početka godine, manje nego prethodnih godina. Prema podacima Argus Media, cene gasa za septembarske isporuke porasle su sa 24,99 / MWh u drugom kvartalu na 42,525 MWh.

Prema Argus Media, prednost proizvodnje energije korišćenjem uglja u odnosu na gas na nemačkom tržištu može se nastaviti. To će se sigurno desiti ako cene gasa nastave da rastu brže od troškova emisije CO2. Prema Remitovim podacima, koje citira AM, proizvodnja uglja u periodu od oktobra ove godine do marta 2022. godine može iznositi 12,72 – 14,68 GW, dok je za gas 13,52 – 16,4 GW.

Izvor: MAGAZYN NOWY PRZEMYSŁ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti