Nemačka subvencioniše projekte vodonika sa 550 miliona evra

Nemačka je na klimatskoj konferenciji u Egiptu u utorak najavila da će sa 550 miliona evra u inostranstvu subvencioniasati projekte vezane za upotrebu vodonika kao energenta.

„Vodonik je velika nada i ključna tehnologija kada se radi o tome da se fosilna goriva u industriji zamene obnovljivim oblicima energije“, rekla je nemačka ministrka razvojne pomoći Svenja Šulc na Konferenciji o zaštiti klime, koja se održava u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku.

Stefan Venzel iz nemačkog ministarstva privrede je rekao kako bi planiranih 500 miliona evra subvencija trebalo da privuče privatne ulagače.

„Nadamo se da bi subvencije mogle privući i do pet milijardi evra investicija u ovaj obnovljivi izvor energije“, rekao je Venzel obraćajući se učesnicima klimatske konferencije.

Šulc je rekla kako mnoge zemlje u razvoju raspolažu elementima poput energije vetra ili sunca koji su potrebni za energetski intenzivnu proizvodnju vodonika, i da ih zbog treba podržati.

„Mnoge zemlje u razvoju raspolažu idealnim uslovima za proizvodnju vodonika, međutim istovremeno postoji opasnost da budu isključene iz procesa formiranja energetske budućnosti“, zaključila je nemačka ministarka zadužena za pomoć zemljama u razvoju.

Fond subvencija za podsticanje proizvodnje vodonika je podeljen na 250 miliona, koji treba da budu utrošeni za podsticanje proizvodnje kao i 300 miliona za podsticanje potrošnje vodonika i izgradnju potrebne infrastrukture.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti