Nemačka vlada predstavlja ključne tačke za Nacionalnu strategiju biomase

Biomasa je, kao široko rasprostranjen obnovljivi resurs, postala posebno aktuelna u doba sukoba Rusije i Ukrajine, pogotovu sada kada se javlja energetska kriza u celoj Evropi kao posledica rata. Nemačka je kao veliki zavisnik od ruskog gasa morala da se okrene alternativama i da razvije nacionalnu strategiju koja uključuje biomasu. Međutim, postoje strane koje se protive tome.

Nemačka vlada je postavila temelje za održivo korišćenje biomase iz šumarstva, poljoprivrede i upravljanja otpadom. U tom cilju ministarstva ekonomije, poljoprivrede i životne sredine predstavila su početkom oktobra ključne tačke za obezbeđivanje održive proizvodnje i korišćenja biomase u Nemačkoj. Ovo održivo korišćenje i proizvodnja su usmereni na ciljeve vezane za klimu, životnu sredinu i biodiverzitet.

Na prvom mestu su raspoloživi potencijal biomase, očuvanje prirodnih ekosistema i bezbednost hrane. Na osnovu ovih ključnih tačaka, strategija će se razvijati u dijalogu sa predstavnicima politike, industrije, nauke i društva, a biće usvojena sledeće godine. Ovim je nemačka vlada saopštila da sprovodi dalji program iz svog koalicionog sporazuma. Ona je usmerena na identifikaciju srednjoročnih i dugoročnih izgleda za korišćenje biomase. Pitanja koja se tiču kratkoročne sigurnosti snabdevanja energijom iz biomase nisu u fokusu strategije.

Strategija biomase

„Biomasa kao ostatak useva ili organski otpad je energetski resurs koji je u velikoj potražnji i takođe se navodi kao domaći resurs. Iako je prirodnog porekla i obnovljiva je sirovina, upotreba biomase nije sama po sebi klimatska i ekološki prihvatljiva. Biomasa je takođe u ograničenoj ponudi. Tako da su nam potrebna pravila za njeno održivo korišćenje. Mi kreiramo neophodne smernice za to strategijom biomase. Namera je da se obezbedi da se biomasa u budućnosti koristi samo u održivo dostupnim količinama, kao ciljani način zaštite klime i transformacije naše privrede ka manjim emisijama gasova sa efektom staklene bašte. Na ovaj način stvaramo pouzdan dugoročni okvir za ulaganja, uključujući i ruralna područja, uvek u skladu sa očuvanjem naših prirodnih resursa. Evropskoj uniji takođe dajemo primer kako se pozitivno uticanje na klimu i ciljevi zaštite životne sredine najbolje mogu postići zajedno“, naveo je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Odgovorno i napredno korišćenje prirodnih resursa su važniji nego ikad

„U ovim vremenima dalekosežnih posledica ruskog napada na Ukrajinu, koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, i sve veće konkurencije za oskudne sirovine, odgovorno i napredno korišćenje naših prirodnih resursa su važniji nego ikad. Proizvodnja žitarica, uljarica na njivama, stočarstvo, korišćenje travnjaka i drva iz šuma, sve su to elementarne proizvodne oblasti korišćenja biomase i centralni stub naše poljoprivrede, šumarstva i ruralnih područja. Nacionalna strategija za biomasu je važan instrument za dalje napore u obezbeđivanju snabdevanja hranom i energijom i za zaštitu klime i biodiverziteta. Da bismo odgovorili na ove izazove, potrebno je pažljivo razmatranje budućeg korišćenja ograničenog i održivog potencijala biomase, koje bi trebalo da bude podržano jasnim vodećim političkim principima i konkretnim instrumentima politike“, rekao je federalni ministar poljoprivrede Cem Ozdemir.

Drvo treba da ostane u šumi

„Kriza oko klime i biodiverziteta su dve strane istog novčića i mogu se rešiti samo zajedno. Ne smemo da koristimo krizu jednu protiv druge. Cilj Nacionalne strategije za biomasu je da utvrdi koliko biomase može da se proizvede u ekološkim granicama. Da bismo dali merljiv i održiv doprinos zaštiti klime i biodiverziteta, potrebno je pažljivo razmatrati upotrebu biomase, koja treba da bude efikasna. Materijali visoke vrednosti moraju da se održivo koriste. Na primer, u slučaju drveta, za proizvodnju građevinskog materijala ili nameštaja. U isto vreme, zaštita ekosistema, u smislu skladištenja CO2 dovodi do merljivog doprinosa zaštiti klime i očuvanju biodiverziteta, što znači da možda ima smisla da drvo ostavimo u šumi“, rekla je savezna ministarka životne sredine Steffi Lemke.

Poljoprivredna i šumska biomasa se već koristi u mnogim oblastima u Nemačkoj, kao i za postizanje nemačkih klimatskih ciljeva. To uključuje, na primer, primenu biomase kao stajnjaka za biogas, koji se koristu za proizvodnju energije. Primer je takođe i upotreba biomase kao drveta za građevinsku industriju.

U budućnosti će se povećati potražnja za biomasom. Istovremeno, održivi potencijal dostupan širom sveta je ograničen. Stoga je još važnije uspostaviti strateške vodeće principe za održivu proizvodnju i korišćenje biomase.

Izvor: Bioenergy News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti