Nemački uvoznik Uniper tužio ruski Gasprom zbog neisporučivanja gasa

Gasprom je počeo da smanjuje isporuke gasa Nemačkoj kroz podvodni gasovod Severni tok sredinom juna pozivajući se na navodne tehničke probleme. Krajem avgusta prestale su sve isporuke ruskog gasa Nemačkoj. Smanjivanja i ukidanje isporuke gasa Nemačkoj doveli su do velikog skoka cena grejanja i električne energije.

Nemačka energetska kompanija Uniper saopštila je da je tužila Gasprom radi naknade štete zbog neisporučivanja ugovorenih količina prirodnog gasa od juna, kada je ovaj ruski gigant počeo da smanjuje isporuke da bi ih krajem avgusta potpuno ukinuo.

Kako je Uniper, nemački uvoznik ruskog gasa saopštio, postupak protiv Gazprom Export-a pokrenut je pred međunarodnim arbitražnim tribunalom u Stokholmu.

Prema navodima Unipera, troškovi zamene gasa koji je Rusija trebalo da isporuči Nemačkoj do sada iznose najmanje 11,6 mlrd EUR i ti troškovi će nastaviti da se uvećavaju sve do kraja 2024. godine.

Gasprom je počeo da smanjuje isporuke gasa Nemačkoj kroz podvodni gasovod Severni tok sredinom juna pozivajući se na navodne tehničke probleme.

Berlin je ovo objašnjenje odbacio, ocenivši ga kao paravan za političku odluku Moskve čiji je cilj povećanje cena i stvaranje neizvesnosti.

Sve ispouke gasa su prestale krajem avgusta

Krajem avgusta prestale su sve isporuke ruskog gasa Nemačkoj, koja podržava Ukrajinu u ratu između te zemlje i Rusije, a rat je počeo 24. februara.

Uniper je pretrpeo ogromne gubitke usled smanjivanja, a na posletku i ukidanja isporuka ruskog gasa jer je, da bi ispunio svoje ugovorne obaveze prema kupcima, morao da kupuje gas po daleko višim cenama od Gaspromovih.

Vlada u Berlinu je krajem septembra najavila nacionalizaciju Unipera.

Smanjivanja i ukidanje isporuke gasa Nemačkoj doveli su do velikog skoka cena grejanja i električne energije, a to je pak izazvalo veliku neizvesnost usled strahovanja od zatvaranja firmi, racionalizacije potrošnje i recesije uoči nadolaska zime.

Izvor: eKapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti