U Hrvatskoj neodrživ sistem podsticaja za OIE

Nemcima zelenija solarna od energije vetra

Čak devet od deset Nemaca podržava veću upotrebu obnovljivih izvora energije, pokazalo je istraživanje Nemačke agencije za obnovljivu energiju. Zanimljivo je da tri četvrtine Nemaca u komšiluku želi solarne panele ali je svaki drugi protiv vetrenjača u šumama.

Prema novom istraživanju, više od polovine nemačkih građana veruje da bi veća upotreba obnovljivih izvora energije (OIE) mogla ojačati regionalnu ekonomiju. A skoro devet od deset nemačkih građana podržava širenje instalacija obnovljive energije u zemlji, piše Energy Live News

.Ovo je jedan od zaključaka nakon istraživanja Nemačke agencije za obnovljivu energiju (AEE), koje sugeriše da se gotovo 57% Nemaca slaže da bi veća upotreba obnovljivih izvora mogla ojačati regionalnu ekonomiju.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 1.000 ljudi. Institut za anketiranje IouGov, koji je radio istraživanje navodi da 76% stanovnika koji žive u blizini solarnog parka smatra da je dobro imati ga u blizini ili u njihovom susedstvu.

Međutim, više od polovine ispitanih protivi se ideji razvoja vetroparkova u šumama.

Prema studiji, među najpopularnijim načinima promocije energetske tranzicije u Nemačkoj, javnost podržava uvođenje takse na emisiju ugljenika i dalja ulaganja u klimatski prihvatljive sisteme grejanja.

Dr Robert Brandt, generalni direktor AEE, rekao je: „Značajna većina Nemaca zalaže se za još snažnije širenje obnovljivih izvora energije nego ranije i prepoznaje ogromne mogućnosti njihovog širenja i potrebu za električnom mrežom za lokalnu ekonomiju.“

Izvor: Energy Live News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.