Nepopijeno pivo Britanci pretvaraju u biogas

Da bi smanjili štetu zbog piva kome je zbog zatvorenih pabova u Velikoj Britaniji istekao rok za upotrebu u Heinekenu su oko sedam miliona litara piva pretvorili u biogas, koji se koristi za pogon kotlova i pasterizatora za konzerviranje, odnosno, kao energija za proizvodnju novog piva.

Britansko udruženje piva i pabova (The British Beer and Pub Association – BBPA) predviđa da će biti bačeno oko 87 miliona pinti kao rezultat zatvaranja pabova tokom pandemije Covid-19, što je ekvivalentno pivu vrednom skoro 331 milion funti (384 miliona evra). S obzirom na okolnosti pivara Heineken u Mančesteru u Velikoj Britaniji pretvara otpadno pivo u biogas.

Kao deo svoje strategije održivosti – Stvaranje boljeg sveta (Breving A Better World) kompanija Heineken nastoji da olakša situaciju sa proizvodnjom biogasa. Otpadno pivo se koristi za pogon kotlova i pasterizatora za konzerviranje.

Od maja 2020. pivara je preradila 83.210 buradi od 50 litara, što je skoro sedam miliona litara piva (6.989.640 litara). Kako navode, ovako dibijena energija dovoljna je za jednodnevno zagrevanje skoro 28.000 prosečnih domova u Velikoj Britaniji.

Na hiljade punih bačvi, koje nisu bile isporučene pabovima tokom zaključavanja, isprazne se, a pivo se čuva u praznim pivskim posudama pre nego što se, kap po kap, otpremi u Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (Waste Water Treatment Plant – WWTP). Zatim se stavlja u anaerobni digestor na WWTP, koji ga pretvara u biogas.

WWTP je postrojenje u kojem se vrši kombinacija različitih procesa (npr. fizički, hemijski i biološki) – koristi se za prečišćavanje industrijskih otpadnih voda i uklanjanje zagađivača.

Tokom pandemije WWTP je radio punim kapacitetom, obrađujući ekvivalent od 70.000 litara piva dnevno.

„Nakon sve brige, pažnje i strasti, koja je, pre svega, bila potrebna za proizvodnju piva, bila bi velika šteta proliti ga u odvod. Nijedan pivar ne želi da vidi da se u njihovom pivu ne uživa. Naš tim inženjera i pivara iz Mančestera pronašao je rešenje. Koristeći našu liniju za pražnjenje bačvi piva i pretvarajući pivo, koje bi inače završilo kao otpad, u zelenu energiju, koju koristimo za proizvodnju svežeg piva. Spremni smo za period kada se pabovi ponovo otvore“, rekao je Mat Kalen (Matt Callan), operativni direktor kompanije Heineken.

Izvor: Bioenergy news

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.