Neprihvatljivo kašnjenje izgradnje TE Kostolac B3

Projekat TE Kostolac B3 jedno je od najvećih gradilišta u energetskom sektoru Srbije i nedopustivo je kašnjenje u realizaciji projekta, posebno po pitanju brzine projektovanja i kvaliteta isporučene opreme, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas glavnom predstavniku kineske kompanije CMEC Liu Suekiangu i generalnom direktoru predstavništva te kompanije u Srbiji Renu Kailongu.

Kašnjenje sa izgradnjom bloka 3 u Termoelektrani Kostolac B, koje je jedno od najvećih gradilišta u energetskom sektoru Srbije nedopustivo je, rekla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas glavnom predstavniku kineske kompanije CMEC Liu Suekiangu i generalnom direktoru predstavništva te kompanije u Srbiji Renu Kailongu.

Na sastanku čija tema je bila realizacija ovog projekta Mihajlovićeva je kritikovala dosadašnju realizaciju projekta, posebno po pitanju brzine projektovanja i kvaliteta isporučene opreme.

„Nikome ne ide u prilog sadašnja dinamika i kašnjenje sa projektom Kostolac B3. Srpska strana je tu, radićemo još više da vam pomognemo, ali vi morate uložiti više napora i rada da se kašnjenja nadoknade, jer je dosadašnja realizacija neprihvatljiva i oko pitanja kvaliteta nema kompromisa”, poručila je Mihajlovićeva podsećajući predstavnike CMEC-a da „Srbija i Kina imaju odlične odnose, pre svega zahvaljujući prijateljstvu naša dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga. Vi niste samo jedna od kompanija koja radi u Srbiji, predstavljate svoju zemlju, što je velika čast i odgovornost, kao što i mi predstavljamo građane Srbije”.

Potpredsednica Vlade je insistirala na tome da se maksimalno ubrza stepen mesečne realizacije projekta, kako bi se do jula došlo do zadovoljavajućeg nivoa, ističući da kineska kompanija mora da radi u skladu sa međunarodnim standardima i ugovornim obavezama.

Li Suekiang je iskazao zahvalnost Mihajlović na podršci i pomoći, podsetivši na to da su veliki infrastrukturni projekti u prethodnom ministarstvu završeni zahvaljujući njenom zalaganju.

Ren Kailong je još jednom izrazio uverenje da će projekat biti završen do jeseni 2022. godine, te da će kompanija raditi u skladu sa ugovorenim zahtevima i obavezama i uložiti dodatne napore za isporuku opreme.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade NR Kine u Srbiji i JP Elektroprivreda Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti