Rekordna zarada saudijskog Aramkoa

Neto dobit Aramkoa skočila za 30 posto u prvom kvartalu

Saudijski energetski gigant Aramko izvestio je o povećanju neto prihoda od 30 % u prvom kvartalu 2021. godine, odnosno dobiti od 21,7 milijardi dolara. Kompanija je objavila da je dividenda u prvom kvartalu iznosila 18,8 milijardi dolara, koja će biti raspoređena tokom drugog kvartala.

Saudijski energetski gigant Aramko (Aramco) izvestio je o povećanju neto prihoda od 30 % u prvom kvartalu 2021.godine, odnosno dobiti od 21,7 milijardi dolara, pri čemu je slobodnim novčani tok ove kompanije za taj period iznostio 18,3 milijarde dolara.

Rezultati neto dobiti demantovali su procene analitičara od 17,24 milijarde dolara, iako je kompanija smanjila proizvodnju nafte u februaru i martu.

„Lagano oporavljanje od pandemije Covid-19 izazvalo je globalni ekonomski oporavak i ojačana su energetska tržišta, a Aramkova operativna elastičnost, finansijska agilnost i fleksibilnost naših zaposlenih doprineli su snažnom učinku u prvom kvartalu. Za naše kupce ostajemo izabrani dobavljač, a za naše akcionare nastavljamo da isporučujemo izuzetnu kvartalnu dividendu,“ rekao je izvršni direktor Amin Naser (Nasser).

Kompanija je objavila da je dividenda u prvom kvartalu iznosila 18,8 milijardi dolara, koja će biti raspoređena tokom drugog kvartala. Takođe, ona je jednaka dividendi raspodeljenoj tokom prvog kvartala.

Aramko je izvestio o dnevnoj proizvodnji nafte i gasa od 11,5 miliona barela ekvivalenta nafte (BOE) za tromesečni period, od čega je sirova nafta iznosila 8,6 miliona barela na dan.

Državna energetska kompanija Saudijske Arabije, Aramko,  traži načine da pojača svoje finansije usred produženog vremena trajanja smanjenja cene nafte uprkos oporavku u poslednjih nekoliko meseci, nakon što je kompanija zabeležila 50-postotni pad neto dobiti za 2020. godinu.

Do sada su preduzeti koraci u cilju poboljšanja finansijskog stanja uključivali prodaju udela od 49 procenata svog cevovodnog biznisa udruženju koje predvodi kompanija EIG Global Energy Partners za 12,4 milijarde dolara, a takođe je planirana i prodaja udela nestrateških naftnih polja.

U međuvremenu, Aramko radi preispitivanje svog poslovanja. Kada se preispitivanje završi, kompanija bi mogla da odluči da li da proda udeo naftnih polja ili da sklopi partnerstva o zajedničkom ulaganju radi razvoja i upravljanja novim resursima prirodnog gasa u Saudijskoj Arabiji. Sve ovo se sprovodi u pokušaju da se bolje unovče izvori nafte i gasa i proizvede novac kojim Saudijska Arabija treba da finansira svoj ambiciozni program diverzifikacije nazvan Vizija 2030.

Izvor: OilPrice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.