Neusaglašeni stavovi članica EU u pregovorima o skoku cena energenata

Zemlje EU su se juče sastale zbog rešavanja energetske krize i suzbijanja skoka cena energije. Dok neke države traze reformu tržišta električne energije druge zemlje su se glasno usprotivile. I, i tu je nastao prvi jaz. Ni ostali predlozi suzbijanja cena energenata nisu dala jasna rešenjai i ne postoje indicije da će biti usvojena.

Podele su se produbile među zemljama Evropske unije uoči hitnog sastanka ministara povodom njihovog odgovora na skok cena energije, pri čemu su neke zemlje tražile reviziju regulative, a druge su se čvrsto protivile.

Cene gasa u Evropi dostigle su rekordne vrednosti u jesen i ostale su na visokom nivou. To je navelo većinu zemalja EU da reaguju hitnim merama. Uglavnom su ograničile cena i uvele subvencija, kako bi se smanjili računi potrošača za energiju.

Zemlje se, međutim, bore da se dogovore oko dugoročnog plana za ublažavanje promena cena fosilnih goriva, za koje Španija, Francuska, Češka i Grčka kažu da opravdavaju promenu načina na koji funkcionišu energetska tržišta EU.

Neke zemlje nisu spremne za reforme tržišta električne energije

Ministri tih zemalja su u utorak (26.10.2021. godine) izneli argumente za predloge koji uključuju razdvajanje evropskih cena struje i gasa, zajedničku kupovinu gasa među zemljama, radi stvaranja rezervi za vanredne situacije i, u slučaju nekoliko zemalja, uključujući Poljsku, odlaganje planiranih politika za rešavanje klimatskih promena.

Razlike u stavovima pojavile su se već na sastanku. Čak devet zemalja, uključujući Nemačku – najveću evropsku ekonomiju i najveće tržište električne energije – reklo je da neće podržati reforme tržišta električne energije u EU.

„Ovo neće biti lek za ublažavanje trenutnih rastućih cena energije povezanih sa tržištima fosilnih goriva“, navele su zemlje u zajedničkom saopštenju.

Evropska komisija je zatražila od regulatora da analiziraju dizajn evropskog tržišta električne energije. Ali je, takođe, rekla da nema dokaza da bi drugačija struktura tržišta prošla bolje tokom nedavnog skoka cena.

„Bilo kakve intervencije na tržištu i razdvajanje cena (gasa i električne energije) nisu na stolu“, rekao je jedan diplomata EU. Ovaj izvor je dodao da u većini zemalja „nema saglasnosti“ za te mere.

Ostali predlozi nisu dali rešenje

Čuli su se i drugi predlozi, poput onog da zemlje formiraju zajedničke rezerve gasa. Ali, to, takođe ne bi ponudili brzo rešenje jer bi pregovori o detaljima mogli potrajati mesecima. Smatra se da je najrealniji predlog Evropske komisije o unapređenju regulative tržišta gasa u EU, kako bi ono postalo zelenije. Ovaj predlog treba da bude definisan u decembru.

Sa manje od nedelju dana do međunarodnog samita o klimatskim promenama COP26, skok cena energije je, takođe, podstakao tenzije između zemalja oko zelene politike EU. Sve to je dovelo do sukoba. Članice EU se pripremaju za pregovore o novim predlozima, uključujući veće poreske stope za goriva koja zagađuju.

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je takve planove kao „utopijsku fantaziju”. Njegov stav je u suprotnosti sa drugim zemljama EU, koje kažu da bi skok cena trebalo da izazove brži prelazak na niskoemisionu, lokalno proizvedenu obnovljivu energiju, kako bi se smanjila izloženost uvoznim cenama fosilnih  goriva.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti