Neviđene temperature i suša u Evropi

Visoke temperature, suša, povlačenje glečera: 2022.godine je bila rekordna godina u Evropi. To pokazuje izveštaj evropske službe Kopernik, koja je zadužene za praćenje klime. Rekordi su postavljeni i po sunčevom zračenju, povlačenju glečera u Alpima i broju dana sa ekstremnim vrućinama u zemljama južne Evrope.

Prošle godine Stari kontinent je doživeo najtoplije leto od kada se beleže meteorološki podaci. Prosečne temperature u Evropi dostigle su nove maksimume. To proizilazi iz godišnjeg izveštaja evropske službe za posmatranje klime Kopernik, koji je u objavljen u Bonu.

Prema tom izveštaju, Evropa ne samo da je doživela najtoplije leto od početka meteoroloških zapisa, već je to bila i druga najtoplija godinu u celini. Rekordi su postavljeni i po sunčevom zračenju, povlačenju glečera u Alpima i broju dana sa ekstremnim vrućinama u zemljama južne Evrope. Istovremeno, šumski požari oslobodili su više ugljen dioksida nego u poslednjih 15 godina.

Prema rečima naučnika, leto je bilo 1,4 stepena toplije od desetogodišnjeg proseka u periodu od 1991. do 2020. godine, a prosečna godišnja temperatura bila je 0,9 stepeni iznad prosečne temperature u tom periodu. Prosečna temperatura u poslednjih pet godina u Evropi je za oko 2,2 stepena viša nego što je bila u predindustrijskom periodu 1850-1900. godine.

Sve u svemu, prema studiji, temperature u Evropi rastu dvostruko brže od globalnog proseka i brže nego na bilo kom drugom kontinentu. Karlo Buontempo, direktor Kopernikusa zaduženog za klimatske promene, ocenjuje da su to „alarmantne promene“ i ukazuje na toplotne talase na Mediteranu i temperaturne rekorde u Grčkoj.

Posebno upadljiva suša u Evropi

Stručnjaci ističu da je suša u Evropi posebno upadljiva. Tokom zime 2021-2022. godine, ali i u proleće i leto 2022. godine padavina je bilo znatno manje. Zato je u maju 2022. godine bilo manje padavina nego ikada ranije. Zajedno sa toplotnim talasima, to je uticalo, između ostalog, na poljoprivredu, rečnu plovidbu i energetsku industriju. U Alpima se otopilo pet kubnih kilometara glečera.

Prema izveštaju, region oko Severnog pola takođe je doživeo drastične promene. Arktik se stoga zagreva brže od ostatka planete. Na Grenlandu su temperature u septembru bile za osam stepeni više od uobičajenih, što je novi rekord, a tri različita toplotna talasa izazvala su neviđeno topljenje ledenog pokrivača.

Izvor: DW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti