Nevidljivo mastilo i veštačka inteligencija za šifrovanje podataka

Kodirane poruke nevidljivim mastilom zvuče kao nešto što se može naći samo u špijunskim knjigama, ali u stvarnom životu mogu imati važne bezbednosne svrhe. Pa ipak, mogu se razbiti ako je njihovo šifriranje predvidljivo. Istraživači su štampali složeno kodirane podatke normalnim mastilom i nevidljivim mastilom na bazi nanočestica ugljenika, što je zahtevalo i UV svetlost i računar, koji je programiran da otkrije tačne poruke.

Kodirane poruke nevidljivim mastilom zvuče kao nešto što se može naći samo u špijunskim knjigama, ali u stvarnom životu mogu imati važne bezbednosne svrhe. Pa ipak, mogu se razbiti ako je njihovo šifriranje predvidljivo. Istraživači su objavili istraživanje u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces, odštampali su složeno kodirane podatke normalnim mastilom i nevidljivim mastilom na bazi nanočestica ugljenika, zahtevajući i UV svetlost i računar koji je programiran da otkrije tačne poruke.

Iako elektronski zapisi napreduju, papir je i dalje uobičajeni način za čuvanje podataka. Nevidljivo mastilo može sakriti poverljive ekonomske, komercijalne ili vojne informacije od znatiželjnih očiju, ali mnoga popularna mastila sadrže toksična jedinjenja ili se mogu videti predvidljivim metodama, poput svetlosti, toplote ili pomoću hemikalija. Nanočestice ugljenika, koje imaju malu toksičnost, u osnovi mogu biti nevidljive pod ambijentalnim osvetljenjem, ali mogu stvoriti živahne slike kada su izložene ultraljubičastom (UV) svetlu – savremen pristup na nevidljivom mastilu. Pored toga, napredak u modelima veštačke inteligencije (AI) – napravljen od mreža algoritama za obradu, koji uče kako se postupa sa složenim informacijama – može osigurati da se poruke mogu dešifrovati samo na pravilno isprogramiranim računarima. Dakle, Weiwei Zhao, Kang Li, Jie Xu i kolege želeli su da naprave AI model za identifikovanje i dešifrovanje simbola štampanih u fluorescentnom mastilu od nanočestica ugljenika, otkrivajući skrivene poruke kada su izloženi UV svetlosti.

Istraživači su napravili nanočestice ugljenika od limunske kiseline i cisteina, koje su razblažili vodom, kako bi stvorili nevidljivo mastilo, koje je izgledalo plavo kada je izloženo UV zračenju. Tim je rešenje ubacio u kertridž sa mastilom a zatim sa inkjet štampačem odštampao niz jednostavnih simbola na papir. Zatim su napravili AI model, sastavljen od više algoritama, da prepoznaje simbole osvetljene UV svetlošću i dekodira ih pomoću posebne šifrarnice. Na kraju su testirali sposobnost AI modela da dekodira poruke odštampane koristeći kombinaciju običnog crvenog mastila i UV fluorescentnog mastila. Sa 100% tačnošću, AI model je uobičajene simbole mastila pročitao kao „STOP“, ali kada se na zapisu prikazalo UV svetlo, nevidljivo mastilo je ilustrovalo željenu poruku „BEGIN“. Budući da ovi algoritmi mogu primetiti sitne modifikacije u simbolima, ovaj pristup ima potencijal da sigurno šifruje poruke koristeći stotine različitih nepredvidivih simbola, kažu istraživači.

Izvor: ScienceDaily

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.