Nezakonit sporazum o snabdevanju Italije libijskim gasom?

Samo dan nakon posete italijanske premijerke Đorđie Meloni Tripoliju i sklapanja ugovora o snabdevanju gasom, libijsko ministarstvo nafte proglasilo je taj ugovor nezakonitim jer libijska naftna kompanija nije bila nadležna za sklapanje takvih poslova.

Meloni je tokom posete Libiji u subotu sklopila sporazum o energetskoj saradnji između dve zemlje vredan osam milijardi dolara, prema kom su italijanski energetski div ENI i Libijska nacionalna naftna kompanija NOC sklopili ugovor o snabdevanju libijskim gasom za sledećih 25 godina.

Prema rečima čelnika NOC-a Farhata Bengdare, sporazum obvezuje Libiju na isporuku 22 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je opisao kao najvažniji dogovor u poslednjem tromesečju za energetski sektor te severnoafričke zemlje.

Libijski ministar nafte Mohamed Oun je upozorio i pre potpisivanja sporazuma da NOC nije nadležan za sklapanje takvih poslova koji su u nadležnosti njegovog ministarstva. Već u nedelju, prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, Oun je objavio da je sporazum nezakonit jer se NOO nije konsultovao sa ministarstvom pre nego što ga je potpisao.

Dogovor u suprotnosti sa zakonom

U saopštenju za javnost u nedelju, ministarstvo nafte je reklo da je dogovor u potpunosti u suprotnosti sa zakonom, koji zahteva da NOC-i dobiju prethodno odobrenje od ministarstva kada ulaze u poslove sa stranim partnerima. Ministarstvo je zatražilo od NOO-a da poštuje zakon kako bi sklopio posao.

„Jednostrana odluka korporacije da promeni ugovore otvara put drugim partnerima da odluče o bilo kakvim promenama prethodno dogovorenih sporazuma bez poštovanja procedura utvrđenih libijskim zakonom“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo su posebno zbunili uslovi ugovora kojima je udeo ENI-ja u gasnom projektu povećan sa pređašnjih 30 na 37 posto. Ministar Oun je takođe uveren da bi italijanska energetska kompanija trebala da preuzme veći deo investicionih troškova, koji su trenutno ravnopravno podeljeni između ENI-ja i NOC-a.

Protivljenje dogovoru verovatno je i rezultat borbe za moć između ministra nafte i uprave NOC-a, najvažnije privredne kompanije u Libiji i najvećeg izvora prihoda za državnu blagajnu.

Nezadovoljstvo dogovorom je izrazila i paralelna Vlada nacionalne stabilnosti koja kontroliše istok zemlje i ne priznaje inače međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju s kojom je Italija sklopila dogovor.

Čak i više od decenije nakon svrgavanja bivšeg vođe Moamera Gadafija, Libija ne može da izbegne frakcijske borbe i politički haos, koji su glavna prepreka stranim ulaganjima u njen energetski sektor, koja bi mogla finansirati privredni napredak zemlje.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti