Nezavisni stručnjaci ocenjuju bezbednost projekta NE Paks II

Stručnjaci za IAEA proučavaju preliminarni izveštaj o bezbednosti projekta Paks II u Mađarskoj, saopšteno je iz ruske kompanije Rosatom. Trenutno je u toku priprema gradilišta a po dobijanju licence, radovi na temelju - neophodni pre izgradnje ove Nuklearne elektrane, mogli bi početi 2021. godine.

Mađarska uprava za atomsku energiju poslala je preliminarni izveštaj o bezbednosti projekta Paks II na razmatranje nezavisnim međunarodnim stručnjacima, posredstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Prijava za implementaciju licence za projekat Paks II zasniva se na preliminarnom izveštaju o bezbednosti, saopštila je u utorak kompanija Rosatom, piše Serbia Energy.

Paks II. Zrt, mađarski klijent Rosatoma u projektu Nuklearne elektrane (NE) Paks II, podneo je zahtev za dozvolu za implementaciju mađarskoj Upravi za atomsku energiju 30. juna 2020. Dokument ima više od 280.000 stranica, a jedan od njegovih ključnih delova je poglavlje o bezbednosti, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Rosatom grupe.

„Činjenica da je preliminarni izveštaj o bezbednosti projekta Paks II predat nezavisnim međunarodnim ekspertima pokazuje da licenciranje nuklearne elektrane Paks II napreduje prema planu i da je projekat u skladu sa najstrožim međunarodnim standardima,“ rekao je Aleksandar Merten, savetnik generalnog direktora Rosatoma i viši potpredsednik Međunarodne mreže Rosatoma.

„Priprema zahteva za izdavanje dozvole rezultat je dugogodišnje saradnje ruskih i mađarskih stručnjaka za nuklearnu energiju. Jednom kada licenca bude pribavljena, novi, 3+ proizvodni blokovi nuklearne elektrane Paks biće izgrađeni kako bi Mađarskoj obezbedili čistu energiju u narednim decenijama“, rekao je Aleksander Khazin, viši potpredsednik kompanije ASE Engineering Company i direktor projekta NE Paks II.

Trenutno se pripremaju zahtevi za licencu za radove na temelju i izgradnji graničnog zida, a po dobijanju licence, radovi na temelju neophodni pre izgradnje Nuklearne elektrane Paks II, mogli bi početi 2021. godine. Trenutno je u toku priprema gradilišta na lokaciji, navodi Rosatom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti