Nezavisni stručnjaci ocenjuju bezbednost projekta NE Paks II

Stručnjaci za IAEA proučavaju preliminarni izveštaj o bezbednosti projekta Paks II u Mađarskoj, saopšteno je iz ruske kompanije Rosatom. Trenutno je u toku priprema gradilišta a po dobijanju licence, radovi na temelju - neophodni pre izgradnje ove Nuklearne elektrane, mogli bi početi 2021. godine.

Mađarska uprava za atomsku energiju poslala je preliminarni izveštaj o bezbednosti projekta Paks II na razmatranje nezavisnim međunarodnim stručnjacima, posredstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Prijava za implementaciju licence za projekat Paks II zasniva se na preliminarnom izveštaju o bezbednosti, saopštila je u utorak kompanija Rosatom, piše Serbia Energy.

Paks II. Zrt, mađarski klijent Rosatoma u projektu Nuklearne elektrane (NE) Paks II, podneo je zahtev za dozvolu za implementaciju mađarskoj Upravi za atomsku energiju 30. juna 2020. Dokument ima više od 280.000 stranica, a jedan od njegovih ključnih delova je poglavlje o bezbednosti, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Rosatom grupe.

„Činjenica da je preliminarni izveštaj o bezbednosti projekta Paks II predat nezavisnim međunarodnim ekspertima pokazuje da licenciranje nuklearne elektrane Paks II napreduje prema planu i da je projekat u skladu sa najstrožim međunarodnim standardima,“ rekao je Aleksandar Merten, savetnik generalnog direktora Rosatoma i viši potpredsednik Međunarodne mreže Rosatoma.

„Priprema zahteva za izdavanje dozvole rezultat je dugogodišnje saradnje ruskih i mađarskih stručnjaka za nuklearnu energiju. Jednom kada licenca bude pribavljena, novi, 3+ proizvodni blokovi nuklearne elektrane Paks biće izgrađeni kako bi Mađarskoj obezbedili čistu energiju u narednim decenijama“, rekao je Aleksander Khazin, viši potpredsednik kompanije ASE Engineering Company i direktor projekta NE Paks II.

Trenutno se pripremaju zahtevi za licencu za radove na temelju i izgradnji graničnog zida, a po dobijanju licence, radovi na temelju neophodni pre izgradnje Nuklearne elektrane Paks II, mogli bi početi 2021. godine. Trenutno je u toku priprema gradilišta na lokaciji, navodi Rosatom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.