Neznatno povećana potrošnja struje – nema poskupljenja

Tokom ove godine neznatno je povećana potrošnja struje u domaćinstvima u Srbiji, rekli su za Tanjug u EPS-u. Od 71.014 kupaca, koji imaju pravo na umanjenje računa na osnovu statusa energetski ugroženog kupca tu mogućnost je iskoristilo 70.725 potoršača. Struja neće poskupeti - AERS-u nije stigao zahtev za korekciju cene za garantovano snabdevanje.

Prodaja elektricne energije ove godine nije promenjena u odnosu na isti period 2019, a ako se posmatraju samo domaćinstva potrošnja je uvećana za oko jedan odsto, kažu u EPS-u.

Što se tiče potrošnje u privredi, prema podacima EPS Distribucije, isporuka struje u kategorijama niski napon, široka potrošnja – ostala komercijalna potrošnja, javna i zajednička potrošnja i javno osvetljenje u prvih 10 meseci ove godine manja je za 7,03 odsto nego u istom periodu 2019. godine. Takođe, isporuka na srednjem naponu smanjena je za 0,95 odsto, rečeno je Tanjugu u EPS-u.

U EPS-u ističu da su građani pokazali veliku odgovornost pogotovu u ovom teškom periodu izazvanom pandemijom korona virusa i da većina na vreme izmiruje svoje obaveze.

Više od 60 odsto kupaca iz kategorije domaćinstva koristi popust od pet odsto na redovno placanje jer izmiruje svoja dugovanja u predviđenim rokovima, a više od 75 odsto svoja dugovanja izmiri sa malim zakašnjenjem.

Posle smanjenja broja korisnika popusta u martu i aprilu, broj kupaca koji su iskoristili ovo pravo veći je nego u istim mesecima prethodne godine, navode u EPS-u.

Podsećaju da su izašli u susret kupcima i omogucili da racune za mart, april i maj plate do 30. juna bez obracuna kamate i uz zadržavanje mogucnosti da ostvare popust od pet odsto.

Takode, svim domacinstvima, koji svoje obaveze izmiruju u celosti i u roku dospeca racuna, EPS pruža pogodnost u vidu popusta od pet odsto koji se obračunava i prikazuje u narednom racunu za električnu energiju.

Na osnovu statusa energetski ugroženog kupca prema poslednjim podacima, pravo na umanjenje racuna za struju tom osnovu imalo je 71.014 kupaca u Srbiji, a iskoristilo ga je 70.725 njih.

Na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, domaćinstva koja ispunjavaju uslove imaju pravo na određenu količinu besplatne energije, odnosno umanjenje računa, a status energetski ugroženog kupca odreduje nadležni organ jedinice lokalne samouprave u kojoj on živi.

Inače, kada je reč o eventualnom povećanju cene elektricne energije u EPS podsećaju da o tome odluku donosi Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

U AERS-u za Tanjug kažu da im do sada nije stigao nikakav zahtev za promenu cena električne energije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti