Ni puha ni pera!

Ni puha ni pera! - jedinstveni udžbenik za brzo savladavanje početnog nivoa ruskog jezika kao stranog za govornike srpskog jezika primenjuje moderne i inovativne metode učenja. Namenjen je odraslima i studentima za samostalno ili učenje u grupi. Ovaj udžbenik rezultat je saradnje Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i kompanije NIS.

Kako je poslednjih godina ruski jezik sve traženiji, što zbog svoje melodičnosti i lepote, što zbog rastuće popularnosti ruskih serija, ali i činjenice da je sve više ruskih kompanija u našoj zemlji, Ni puha ni pera! – jedinstveni udžbenik za brzo savladavanje početnog nivoa ruskog jezika kao stranog za govornike srpskog jezika dolazi u pravo vreme. Tim pre što primenjuje moderne i inovativne metode učenja.

Udžbenik Ni puha ni pera! namenjen je odraslima i studentima za samostalno ili učenje u grupi, za kurseve u kompanijama, kao i nadogradnju znanja kod početnika, sa ciljem što bržeg ovladavanja konverzacijom. Pristup je savremen i po ugledu na aktuelne udžbenike stranih jezika.

Udžbenik je proistekao je iz saradnje Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i kompanije NIS. Naša kompanija je u potpunosti finansirala projekat izrade, koji je u okviru NIS-ovog programa Energija znanja započet u martu 2019. godine.

U njegovoj izradi učestvovali su eminentni stručnjaci, koji uspešno podučavaju generacije studenata i gimnazijalaca: profesori Filološkog fakulteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao i novosadskih gimnazija Jovan Jovanović Zmaj i Laza Kostić. Lekturu je uradio Institut Puškin u Moskvi.

„Izdavanje udžbenika je uvek praznik za jezik, profesorsku zajednicu i sve one koji žele da govore tim jezikom. Posebno me raduje što novi udžbenik dolazi iz Srbije, zemlje u kojoj se prema ruskom jeziku zaista odnose sa toplinom. Srpska škola rusistike je, bez sumnje, jedna od najjačih u svetu”, kaže dr M.N. Ruseckaja, rektorka Državnog instituta ruskog jezika A. S. Puškin.

Ni puha ni pera! je koncipiran kao priručnik za brzo savladavanje početnog nivoa ruskog jezika i namenjen je odraslima. Njagovu posebnost predstavljaju zanimljivosti iz ruske kulture i brojni primeri iz porodičnog, studentskog i poslovnog okruženja, kao i svakodnevne prakse. Sadrži 10 lekcija i 30 dijaloga, više od 300 raznovrsnih vežbi, gramatički prilog, rusko-srpski rečnik, ali i audio-materijale uz vežbe i primer međunarodno priznatog TRKI testa za nivo A1.

Bojana Sabo sa Filološkog fakulteta u Beogradu, jedan od autora udžbenika, navodi da savremeni studenti vole dinamične udžbenike u kojima se smenjuju različiti tipovi vežbanja.

„Glavni cilj udžbenika je da studente, polaznike kurseva i sve one koji po njemu rade, osposobi da što pre počnu da komuniciraju na ruskom jeziku, da umeju da se sporazumeju u različitim bitnim situacijama i na raznim mestima u Rusiji“, kaže autorka.

Kvalitet ovog udžbenika potvrđuje i činjenica da se od ove školske godine koristi u nastavi ruskog kao izbornog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Banjaluci.

PDF verzija udžbenika, kao i audio materijali, dostupni su na sajtu NIS-a, na sledećem linku: https://www.nis.eu/ruski-jezik-udzbenik/.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.