Nikšićka Železara – radnici hoće u proizvodne pogone

Iako je Elektroprivreda (EPCG) kupila nikšićku Železaru, bivši radnici tog preduzeća i dalje protestuju u krugu fabrike i čekaju odluku o zaposlenju u budućoj kćerki kompaniji, saopštio je predsednik Sindikata Ivan Vujović.

Predstavnici EPCG i Toščelika potpisali su 30. decembra prošle godine ugovor o preuzimanju. Vrednost ugovora je 20 miliona evra, od čega je 15 miliona obezbeđeno sredstvima kojima je u septembru ove godine država na aukciji otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27 odsto od iznosa. Preostalih pet miliona evra trebalo bi da se isplati do sredine narednog meseca.

„Tačno je da je EPCG potpisala kupoprodajni ugovor, ali sa Tosjali holdingom, a ono zbog čega smo mi protestovali sedam meseci još se nije desilo. To je povratak na radna mesta, rekao je Vujović.

Sa krova u proizvodne pogone

Kako je istakao, radnici očekuju da sa krova fabrike pređu u proizvodne pogone.

„Očekujemo narednih dana razgovore sa predstavnicima EPCG oko našeg povratka u fabriku i iskreno se nadamo da tu neće biti nikakvih problema. Radnici očekuju da će i taj problem biti rešen na dobrobit svih, kao što je kupovina fabrike“, rekao je Vujović.

Radnici i dalje čekaju na zvanične pregovore sa predstavnicima Elektroprivrede o rešavanju njihovog pitanja.

„Još nije bilo konkretnih razgovora sa predstavnicima EPCG nakon kupovine Železare, ali smo ranije imali kontakte i, kako smo shvatili, naš povratak ne bi trebalo da bude nikakav problem. Niko ne bi trebalo da bude veći prioritet od ljudi koji su ovde radili”, istakao je Vujović.

Radnici vratili fabriku državi

Kako je dodao, kada se realno sagleda situacija, najveću borbu za povratak Železare u državno vlasništvo vodili su upravo radnici nekadašnjeg Toščelika.

„Bukvalno, radnici su ti koji su se izborili da se ova fabrika vrati u državno vlasništvo, jer da nas nije bilo, turski vlasnik sigurno ne bi ni prodao Železaru”, podsetio je Vujović.

Radnici nikšićkog preduzeća protestovali su više od sedam meseci, tražeći od države da fabriku vrati u državno vlasništvo i 229 radnika ovog preduzeća zadrži na radnim mestima. U toku protesta radnici su zauzeli fabrički kompleks i u njemu ostali do preuzimanja fabrike.

Nakon preuzimanja Železare, EPCG će osnovati kćerku firmu – Željezara Solar, koja će upravljati vrednom imovinom fabrike, čija namena će biti promenjena i baviće se proizvodnjom i ugradnjom solarnih panela. Takođe, umesto dosadašnje proizvodnje čelika, fabrika će biti solarna elektrana, kako bi pospešila crnogorsku proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Izvor: Dan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti