NIS gradi postrojenja za proizvodnju plavog i zelenog vodonika

Prema tehničkom zadatku, u planu je gradnja postrojenja za proizvodnju plavog i zelenog vodonika u blizini Rafinerije gasa Elemir. Svrha projekta je prodaja ili korišćenje vodonika kao energenta u postrojenjima ili transportnim sredstvima NIS-a.

Naftna industrija Srbije raspisala je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika.

Prema tehničkom zadatku, u planu je gradnja postrojenja za proizvodnju plavog i zelenog vodonika (plus kiseonika kao sekundarnog produkta), u blizini Rafinerije gasa Elemir (RGE) sa kojom će biti infrastrukturno povezana. Tender za idejno rešenje traje do 31 marta 2023. godine.

Kako je navedeno u dokumentaciji, svrha projekta je prodaja ili korišćenje vodonika kao energenta u postrojenjima ili transportnim sredstvima NIS-a.

Od projektanta se traži de se izradi konceptualno rešenje kompletnog postrojenja za proizvodnju plavog i zelenog vodonika kao i za liniju za eksploataciju vodonika u RGE, skladištenje i otpremu, ekološka rešenja i procenu troškova projekta.

Proizvodnja plavog vodonika

Kada je reč o proizvodnji plavog vodonika, u planu je postrojenje modularnog tipa za parni reforming metana, odnosno postrojenja za proizvodnju plavog vodonika kapaciteta minimalno 275 m3/čas.

Prirodni gas koji se koristi za ovaj tehnološki postupak obezbeđuje se izgradnjom novog priključka na infrastrukturu Srbijagasa ili iz Rafinerije gasa Elemir.

Kao nusproizvod parnog reforminga metana dobijaju se dimni gasovi koji će se preko sistema za utilizaciju SO2 u okviru RGE injektovati u cevovod kojim se SO2 transportuje i utiskuje u postojeće bušotine.

Kondenzat koji nastaje u toku procesa parnog reforminga se odlaže u okviru postojećeg sistema u RGE.

Povezivanje postrojenja za proizvodnju i distribuciju plavog vodonika na distributivni sistem električne energije, treba da poseduje priključak na trafo stanice u okviru RGE. Ukoliko to nije moguće, potrebno je projektovati novi priključak na postojeći dalekovod EPS.

Pročitajte i: Konferencija Energije Balkana: Vodonična strategija Srbije

U okviru samog postrojenja predviđena je i kompresorska jedinica i prostor za rezervoar gde će biti skladište za vodonik.

Za distribuciju vodonika, potrebni su specijalizovani kamioni-trejleri, a u planu je i gradnja internih saobraćajnica i pretakališta za najmanje dva trejlera.

Proizvodnja zelenog vodonika

Za proizvodnju zelenog vodonika putem elektrolize vode, planirana su postrojenja modularnog tipa, a njihov proizvodni kapacitet iznosi minimalno 20m3/čas.

Ako postoji mogućnost priključenja na postojeće sisteme za snabdevanje vodom, potrebno je samo napraviti projekat za taj postojeći sistem, u suprotnom potreban je projekat kao novo alternativno rešenje.

Za napajanje postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika, planirana je izgradnja solarne elektrane na istoj parceli gde se vrši proizvodnja.

Pročitajte i: Stručna konferencija: „Vodonična strategija Srbije“

Ako se analizom pokaže da je potreban priključak na elektroenergetski sistem, kao obezbeđenje sistema rada za prizvodnju zelenog vodonika, potrebno je uraditi i projekat posebnog priključenja na elektroenergetski sistem.

Takođe, potrebno je u okviru ovog postrojenja, projektom predvideti i kompresorske jedinice za komprimovanje zelenog vodonika i kiseonika kao i poseban rezervoarski prostor.

Za distribuciju zelenog vodonika specijalizovanim kamionima-trejlerima predviđeno je isto pretakačko mesto kao i za plavi vodonik, a za otpremu kiseonika treba predvideti posebno pretakačko mesto.

Instalacija za eksploataciju vodonika kao energenta

Ako su krovne konstrukcije urađene planski, onda se planirana instalacija može koristiti za distribuciju vodonika na već postojeće potrošače prirodnog gasa.

Projektant je u obavezi da projektuje instalaciju do optimalnog mesta za mešanje i da obezbedi mogućnost namešavanja vodonika i prirodnog gasa u sledećim granicama:

– 0 do 100% kapaciteta postrojenja za proizvodnju vodonika i

– 0 do 10% energetske vrednosti gasne smeše koja se koristi za sagorevanje na potrošačima.

Izvor: ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti