NIS nastavlja da podržava zelenu ekonomiju

Zelena ekonomija i zelena agenda treba da budu naš model rasta, rekla je ministarka rudarstva i energetike prilikom današnjeg potpisivanja Memorandum o saradnji NIS-a sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine. U ekološke projekte u 12 lokalnih samouprava NIS će, u okviru ovogodišnjeg programa Zajednici zajedno uložiti 107,5 miliona dinara.

U želji da nastavi da pozitivno utiče na ekologiju i da unapređuje stanje životne sredine u Srbiji, kompanija NIS potpisala je danas Memorandum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata.

Takođe, razmenjeni su i sporazumi o saradnji između NIS-a i lokalnih samouprava širom Srbije, koje su partneri NIS-ovog programa društvene odgovornosti Zajednici zajedno. Ove godine, sporazumi su fokusirani na podršku ekološkim projektima koji će biti realizovani u 12 gradova i opština u Srbiji u kojima kompanija sprovodi najveći deo svojih poslovnih aktivnosti – Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu. Ukupna sredstva u iznosu od 107,5 miliona dinara biće usmerena na unapređenje zaštite životne sredine u ovim gradovima i opštinama kroz uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, uređenje javnih gradskih parkova i parkovskih površina, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji između NIS-a i 12 lokalnih zajednica započeo je ovogodišnji konkurs Zajednici zajedno. Konkurs je otvoren do 5. jula 2021. godine, a rezultati konkursa biće objavljeni do 15. septembra 2021. O izboru projekata odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika kompanije NIS, lokalnih samouprava, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike.

Zelena agenda i zelena ekonomija treba da budu model rasta. Svi projekti koje realizuje država, kao i lokalne samouprave i društveno odgovorne kompanije, treba da doprinesu da Srbija ide putem održivog razvoja, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović nakon što je na svečanosti u Palati Srbija potpisala Memorandum o saradnji u okviru programa društvene odgovornosti Zajednici zajedno 2021, koji sprovodi Naftna industrija Srbije.

Memorandum su potpisali Zorana Mihajlović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica, učesnica programa „Zajednici zajedno“.

„Niko od nas ne može sam da napravi tako velike korake u zaštiti životne sredine, održivom razvoju, energetskoj tranziciji, ne može samo jedno ministarstvo, jedan grad, vlada, jedna kompanija. Ali, možemo ako smo svi u tome zajedno, kao što smo zajedno kad se donose odluke u energetici, rudarstvu i zaštiti životne sredine i kao što zajedno radimo na ovom projektu ”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla da je država tu da napravi uslove, što je i uradila donoseći, pre svega, zakone, prvenstveno Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

„Zelena Srbija znači održivi razvoj, kao što znači da do 2040. i 2050. imamo mnogo više električne i toplotne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Verujem da je danas samo početak nečega što ćemo raditi svih narednih godina u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Povratka na staro nema, promene su ispred nas i naš uspeh zavisiće od toga koliko smo sposobni da se udružimo“, navela je Mihajlovićeva.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije istakla je da je program Zajednici zajedno velika šansa za 12 gradova i opština da konkurišu za najvažnije ekološke projekte.

„Kompanija NIS je prepoznala šta je najpotrebnije gradovima i opštinama i zato će po ovom programu ulagati u zamenu kotlarnica na ekološki prihvatljivije energente, ozelenjavanje javnih površina, pošumljavanje. U ministarstvu koje vodim trudili smo se da podržimo takve projekte, i kroz naše konkurse doneli smo sredstva u 54 lokalne samouprave. Znači nam svaka pomoć društveno odgovornih kompanija i nadam se da će i druge slediti ovaj primer“, rekla je Vujović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, rekao je da NIS, kao jedna od najvećih kompanija u Srbiji, nastoji da bude primer drugima po uspešnom razvoju biznisa, ali i po efikasnoj zaštiti životne sredine.

„Od 2009. godine u ekološke projekte uložili smo gotovo 120 miliona evra. Ali, naše investicije u tu oblast su višestruko veće, jer sve naše kapitalne projekte realizujemo sa namerom da unapredimo zaštitu životne sredine. Danas, sa našim prijateljima iz Vlade Srbije i lokalnih zajednica, nastavljamo ovaj važan posao – nastavljamo da ulepšavamo Srbiju. I radićemo na tome svakog dana, uprkos izazovnom vremenu. Na taj način, ispunjavamo svoju viziju i svoj moto – da budućnost pretvaramo u delo. Hvala vam što ćete biti sa nama na tom putu“, naveo je Tjurdenjev.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica, učesnica programa Zajednici zajedno, u čije ime se prisutnima obratio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

„Saradnja sa NIS-om promenila je nabolje naše gradove i opštine u raznim sferama. To su bile godine borbe za lepšu i čistiju Srbiju, a ova etapa, koju danas pokrećemo, pokazuje da je Srbija ojačala, sazrela i da brine o svakom aspektu života građana. Programom Zajednici zajedno spojili smo pitanje zaštite životne sredine i energetike i pokazali da te dve sfere mogu i moraju da funkcionišu zajedno. Održivi razvoj je nešto što su Ujedinjene nacije odavno definisale, te je jasno da to nisu sukobljene strane, već zajedničke, partnerske pozicije“, naveo je Vučević.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti