NIS obučava mlade rafinerce

U prvoj sezoni obuke za mlade rafinerce srednjoškolci iz Pančeva i Zrenjanina otpočeli su polugodišnju praksu u NIS-u. Praktikanti će uz mentore učiti u rafineriji nafte u Pančevu i u Naftnim servisima.

U Rafineriji nafte Pančevo započela je prva sezona prakse za operatere u rafineriji i Naftnim servisima NIS-a, u kojoj učestvuju učenici koji su u junu završili stručne škole u Pančevu i Zrenjaninu. Na ovaj način, NIS je nastavio da pruža šansu mladima da prve karijerne korake učine u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji.

U skladu sa strateškim potrebama biznisa, u ovoj sezoni učestvovaće ukupno 24 polaznika – 22 u rafineriji nafte i dva polaznika u Naftnim servisima. Svaki praktikant imaće svog mentora, čiji je zadatak da pomogne mladim kolegama u prilagođavanju, prenese im znanja i bude podrška tokom prakse.

Ovaj plaćeni program trajaće šest meseci, nakon čega će polaznici imati priliku da se zaposle u kompaniji – ukoliko za to postoji obostrani interes. Učešće u programu omogućeno je učenicima koji su završili odabrane smerove Mašinske škole Pančevo, Tehničke škole „23. maj“, Elektrotehničke škole Nikola Tesla, kao i Tehničke škole Zrenjanin. Sa ovim obrazovnim ustanovama NIS ostvaruje višegodišnju stratešku saradnju putem korporativnog programa Energija znanja.

Praksa – učenje uz rad

Praktikantima je dobrodošlicu poželeo Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u, koji je izrazio zadovolјstvo što kompanija ulaže u obrazovanje i podstiče decu da kroz ovakav program budu njen deo. Gagić je dodao da je rafinerija veliki i kompleksan sistem u kome mogu mnogo da nauče, a da je šest meseci dovolјan period da steknu jasnu sliku o tome kako funkcioniše naftna industrija i da procene da li u njoj žele da nastave svoje karijere.

Luka Tanacković, praktikant koji dolazi iz Mašinske škole Pančevo, kaže da se prijavio za praksu, jer ju je video kao dobru priliku za sticanje radnog iskustva i radnih navika.

„Ovo će biti veliki plus kada je u pitanju praktično znanje i rad sa lјudima u kompaniji. Želeo sam da vidim i kako funkcioniše jedna ovako ozbilјna kompanija“, navodi Luka, koji je upisao višu školu, jer smatra da je to dodatno znanje koje će se ceniti na poslu.

Sonja Baošić, praktikantkinja iz Elektrotehničke škole Nikola Tesla objašnjava da se za praksu prijavila kako bi naučila nešto novo, stekla radno iskustvo i upoznala se sa lјudima koji tu već rade, a koji mogu da joj prenesu znanje.

„NIS gledam kao veliku firmu koja nam pruža mnogo mogućnosti i htela sam da iskoristim ovu priliku“, navodi Sanja, koja takođe nastavlјa svoje školovanje uporedo sa praksom.

Saradnja škola i kompanije na više nivoa

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo kaže da je saradnja sa kompanijom NIS i Rafinerijom nafte Pančevo na jako visokom nivou.

„Dolazili su lјudi iz rafinerije kod nas u školu i mi smo zajedno i pokrenuli takmičenje tehničara mehatronike u Srbiji, koje ima regionalni karakter, a ove godine je prvi put održano zvanično republičko takmičenje. Radimo zajedno i na opremanju kabineta i na edukaciji dece“, naveo je Dojčinović.

Jasna Milićev, direktorka Tehničke škole „23. maj“, kaže da su stručnjaci iz NIS-a često dolazili u školu i da su sa učenicima razgovarali i o onome što ih čeka na praksi u NIS-u.

„Oni sad očekuju da se obuče za budući rad u ovoj kompaniji, a možda i za dalјe obrazovanje, sami će odlučiti i pronaći svoj put. Shvatili su da je sada velika odgovornost pred njima“, kaže Jasna Milićev.

Kreiranje potrebnih kadrovskih profila

Na inicijativu NIS-a, kroz program Energija znanja, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, akreditovani su novi obrazovni profili u navedenim školama. Osnovna ideja je bila da se prilagode postojeći i kreiraju novi programi za potrebe budućih kadrova u Rafineriji nafte u Pančevu, kao i u Naftnim servisima NIS-a.

Prilikom uspostavlјanja saradnje, NIS je donirao sredstva za adaptaciju i opremanje kabineta i laboratorija u školama. Memorandumima o saradnji su predviđene i obuke učenika i nastavne aktivnosti koje će se realizovati u saradnji škola i kompanije. U prethodnom periodu aktivno su realizovana gostujuća predavanja stručnjaka iz NIS-a za učenike u stručnim školama u Zrenjaninu i Pančevu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti