NIS – obuke za naftaše u Naučno-tehnološkom centru

NIS-ov Naučno-tehnološki centar (NTC) stekao je status Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih i moći ’e da organizuje različite obuke za radnike naftne industrije.

Naučno-tehnološki centar (NTC) kompanije NIS stekao je status Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA), kao prva od ćerki kompanija NIS-a registrovana za ovu delatnost u Srbiji. U praksi to znači da će NTC moći da organizuje različite obuke za radnike naftne industrije, a u ovom centru planiraju da ugoste naftaše ne samo iz matične Gaspromnjeft grupe, već i kolege željne znanja iz naftnih kompanija u regionu i EU.

Put do sertifikacije nije bio lak, jer je najpre trebalo ispuniti kriterijume koje propisuje Agencija za kvalifikacije Republike Srbije. Nakon što je to učinjeno, NTC-u je uručeno Rešenje o registraciji prve obuke pod nazivom „Odabir opreme sistema pumpanja za dubinsku pumpu na klipnim šipkama“.

Uvođenje inovativnih pristupa i opreme doprinelo je razvoju novih znanja i kompetencija zaposlenih u NTC-u. S tim u vezi, eksperti NTC-a su razvili interne uskospecijalizovane obuke, koje obezbeđuju brz i kvalitetan prenos iskustva i znanja. Tako je do 2019. godine razrađen program za 21 specijalizovanu obuku. Shvatajući značaj i mogućnosti tih obuka, NTC se obratio Ministarstvu prosvete Republike Srbije sa željom da one budu registrovane u Agenciji za kvalifikacije. Kada su ispunjeni propisani uslovi Centra za akreditaciju javno priznatih organizatora obrazovanja odraslih, NTC-u je izdato rešenje o registraciji prve obuke.

Nakon sertifikacije ostalih obuka, planira se organizovanje i sprovođenje obuka za Gaspromnjeft grupu, kao i promocija eksternih obuka za zaposlene u naftnim kompanijama balkanskog regiona i EU. Za ovaj vid pružanja usluga u oblasti obrazovanja planira se osnivanje Centra za obuke u NTC-u. Nakon završetka obuka polaznicima će biti dodeljivani međunarodno priznati sertifikati.

„U narednih godinu i po planiramo sertifikaciju još 20 obuka koje smo pripremili, kako bismo pružili obrazovne usluge našoj kompaniji, kao i zaposlenima kompanije Gaspromnjeft i drugih naftnih kompanija“, rekao je Leonid Stulov, direktor NTC-a.

Direktor Agencije za kvalifikacije Časlav Mitrović izrazio je veliko zadovoljstvo što je Agencija bila u prilici da Naučno-tehnološkom centru NIS-a odobri status JPOA za izvođenje programa obrazovanja odraslih.

„Nadam se da će se ova saradnja i proširiti odobravanjem najavljenih JPOA programa. Agencija će se potruditi da u najkraćem mogućem zakonskom roku donese rešenja za ostale programe, kao i da kontinuirano unapređuje saradnju sa Naučno-tehnološkim centrom NIS-a“, rekao je Mitrović.

Naučno-tehnološki centar NIS-a je osnovan 2009. godine sa ciljem razvoja inovacija, pružanja naučne i tehničke podrške planovima NIS-a radi povećanja rezervi, efikasnosti proizvodnje i prerade nafte i gasa. Uloga NTC-a u biznis procesima NIS-a je višestruka i usmerena je na razvoj inovacija, naučno-tehničku i inženjersku podršku ključnih procesa, počevši od traženja nafte i gasa, preko osvajanja nalazišta, proizvodnje i eksploatacije, do prerade i prometa naftnih derivata. Do sada je u okviru NTC-a u informacione tehnologije uloženo preko 8 miliona evra, a ovaj Centar ima više od 300 zaposlenih.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti