NIS-ova rafinerija jedna od najboljih u svetu

Od starta postrojenja za duboku preradu NIS-ova rafinerija u Pančevu je dostigla dubinu prerade nafte od 99%, što je definiše kao jednu od najboljih u svetu jer, ovaj pokazatelj u drugim evropskim rafinerijama iznosi, u proseku, 85%, izjavio je Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora Gaspromnjefta najavljujući da će Gaspromnjeft nastaviti da ulaže u razvoj NIS-a i društveno odgovorne projekte u Srbiji, poput završetka Hrama Svetog Save.

U jesen prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao puštanju u rad postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo. Danas, nakon njegovog pokretanja, dubina prerade nafte u rafineriji Pančevo je dostigla 99%. Rafinerija Pančevo je po ovom pokazatelju postala jedna od najboljih u svetu. Poređenja radi, ovaj pokazatelj u drugim evropskim rafinerijama iznosi u proseku 85%, izjavio je Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora Gaspromnjefta u intervjuu dopisniku TASS-a na marginama konferencije Valdajskog kluba u Beogradu.

Ističući da će Gaspromnjeft nastaviti da investira u srpsku kompaniju NIS (Naftnu industriju Srbije, ) zajedničko preduzeće Gaspromnjefta i Vlade Srbije, Dibalj je najavio da će to činiti uz istovremenu realizaciju obimnog programa socijalnih investicija.

„Pred nama je nekoliko značajnih investicija, koje će omogućiti da rafinerija nafte Pančevo postane najbolja rafinerija u Evropi. Već sada je jedna od najboljih, a postaće i najmodernija“, istakao je član Izvršnog odbora Gaspromnjefta.

Govoreći o tome da NIS, a samim tim i Gaspromnjeft, sa srpskim partnerima, zajedno sa Gasprom Energoholdingom gradi TE-TO Pančevo, koja će raditi na ruskom gasu, Dibalj je istakao da će se proizvedena električna energija kasnije koristiti za potrebe Srbije.

Transformacija NIS-a

Predstavnik kompanije je ovom prilikom podsetio da je nakon dolaska u NIS Gaspromnjeft zajedno sa srpskim partnerima, povećao eksploataciju nafte za 25%, a njenu preradu u Rafineriji Pančevo za 35%.

„Od 2009. godine, kada je Gaspromnjeft postao akcionar NIS-a, dvostruko smo povećali sumu poreskih davanja u budžet Srbije: u toku 2009.godine NIS je uplatio oko 700 miliona evra, a danas je ta cifra dva puta veća. To je rezultat zajedničkih napora Gaspromnjefta i Vlade Srbije, koja efikasno učestvuje u razvoju kompanije“, rekao je Dibalj.

Do dolaska Gaspromnjefta NIS je bio gubitaš, sa zastarelim proizvodnim kapacitetima, dugom prema bankama u visini od oko jedne milijarde evra, kao i gubicima od 47 miliona evra na godišnjem nivou. Dibalj ukazuje da je NIS danas vodeća energetska kompanija na Balkanu, koja generiše oko 15% davanja u državni budžet Srbije. NIS se bavi eksploatacijom nafte ne samo u Srbiji, već i u Rumuniji, a geološka istraživanja obavlja i u Bosni i Hercegovini. Njagova maloprodajna mreža se proširila na zemlje u okruženju i danas je prisutna ne samo u Srbiji, već i u nekoliko drugih zemalja balkanskog regiona. Izvršena je modernizacija, kompanija lansira nove proizvode, koji zadovoljavaju evropske ekološke standarde…

Hram Svetog Save otvoriće predsednici i patrijarsi Srbije i Rusije

Prema rečima Dibalja, otvaranje hrama Svetog Save u Beogradu, čiji je unutrašnja dekoracija rađena uz podršku kompanije Gaspromnjeft, biće jedinstveni istorijski događaj u odnosima Rusije i Srbije.

„NIS igra značajnu ulogu, ne samo sa aspekta biznisa, već i sa aspekta mogućnosti finansijskog učešća u humanitarnim projektima. U Srbiji se već 12 godina bavimo realizacijom različitih socijalnih i kulturnih projekata – počev od festivala ruske muzike, koji naš prijatelj Emir Kusturica organizuje u Srbiji, do hrama Svetog Save, glavnog hrama Srbije, u čijoj smo izgradnji unutrašnje dekoracije aktivno učestvovali. Nadamo se da će u toku ove godine doći do otvaranja [hrama] u prisustvu predsednika Rusije i Srbije, kao i naših patrijarha. To će biti događaj bez presedana u odnosima Srbije i Rusije, kako sa istorijske tačke gledišta, tako i sa stanovišta umetničke i emocionalne percepcije od strane dva bratska naroda“, najavio je Dibalj.

Naglašavajući da je „uveren da će razmere unutrašnje dekoracije hrama (oko 15.000 m2), kao i umetnički nivo koji su pokazali ruski i srpski umetnici, učiniti da se hram svrsta među najlepše hramove pravoslavnog sveta“ član Izvršnog odbora kompanije je izjavio: „Mislim da će ovaj projekat izrade mozaične dekoracije biti najveći pravoslavni hram novije istorije u svetu. Ovde ne treba zaboraviti, da je unutrašnja dekoracija, tj. mozaik bio naš zajednički poduhvat, u kome su učestvovali i ruski i srpski umetnici. Investicije Gaspromnjefta u projekat iznose oko 10 miliona evra. Mi smo ponosni što ste nam ukazali poverenje da budemo deo organizacije tih veoma kompleksnih umetničkih radova“.

Dibalj je podsetio da je pokojni srpski patrijarh Irinej uložio mnogo napora i snage u završetak izgradnje hrama, a novi poglavar srpske pravoslavne crkve Porfirije aktivno učestvuje u završetku celokupnog procesa.

„Osim toga, ogroman doprinos završetku izgradnje je, naravno, dao i predsednik Vučić. Za njega je to, očigledno, veoma važan lični projekat“, istakao je Dibalj.

Kustendorf klasik u onlajn formi

Prošle godine festival Kustendorf klasik, zajednički projekat Gaspromnjefta i čuvenog srpskog režisera Emira Kusturice, nije bio održan zbog pandemije.

„Ove godine je Emir smislio format koji će omogućiti održavanje festivala u uslovima pandemije: odlučio je da napravi koncert u digitalnom okruženju. U režimu onlajn biće održan koncert njegove grupe – Nou smoking orkestra (The No Smoking Orchestra), koja će izvesti nekoliko svojih numera uz pratnju, takođe u režimu onlajn, mladih muzičara iz različitih delova Rusije i Srbije, koji su poslednjih godina pobeđivali na ovom takmičenju. To će biti muzički strim pod Emirovim rukovodstvom i uz učešće njegovog orkestra i mladih muzičara. Uvereni smo da je to sjajna ideja. Sada se zajedno sa timom Kusturice bavimo njenom organizacijom“, ispričao je Dibalj.

Pomoć Srbije u vreme pandemije

Aleksandar Dibalj je izjavio da je u vreme pandemije COVID-19, – u najtežem periodu, u proleće 2020.godine, kompanija Gaspromnjeft pružila ozbiljnu pomoć Srbiji.

„Dogodilo se da je početak pandemije u proleće prošle godine ozbiljno pogodio Srbiju. Posavetovali smo se sa Aleksandrom Djukovim, predsednikom Izvršnog odbora Gaspromnjefta i odlučili da će za nas biti najefikasnije da doniramo gorivo vatrogasnim jedinicama, zdravstvenim radnicima i svim spasilačkim službama Srbije, koje su u jeku pandemije danonoćno radile. U proleće prošle godine sve pomenute službe, koje su obezbeđivale neometano funkcionisanje države, koristile su naše gorivo. U ciframa to je više od dva miliona evra“, istakao je član Izvršnog odbora kompanije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti