NIS Calling

NIS planira novu istražnu bušotinu u Republici Srpskoj

NIS nastavlja da razvija projekat Obudovac u Republici Srpskoj (BiH), gde je uspešno je realizovala projekat seizmičkih istraživanja na teritoriji regiona Posavine, čiji je cilj pronalaženje novih rezervi nafte i gasa. Usvojenim investicionim programom planirano je i bušenje konturno-istražne bušotine na ovom području krajem 2021. godine.

Kompanija NIS uspešno je realizovala projekat seizmičkih istraživanja na teritoriji regiona Posavine, u okolini sela Obudovac, u opštini Šamac, Pelagićevo i Donji Žabari u Republici Srpskoj (BiH), čiji je cilj pronalaženje novih rezervi nafte i gasa. Na taj način NIS je nastavio sa razvojem projekta Obudovac pored izvođenja geofizičkih ispitivanja (2D seizmike), usvojenim investicionim programom planirano je i bušenje konturno-istražne bušotine na ovom području krajem 2021. godine.

U okviru projekta sprovedena su geofizička ispitivanja na prostoru od 135 kilometara, na području sela Obudovac, a radovi su završeni u prvoj polovini aprila. Istraživanja su izveli Naftagas Naftni servisi NIS-a korišćenjem savremene opreme za snimanje seizmičkih podataka. Radovi su sprovedeni u skladu sa strogim ekološkim standardima, uz poštovanje najviših standarda u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Takođe, pre početka projekta predstavnici kompanije detaljno su upoznali lokalnu samoupravu i meštane o aktivnostima koje se izvode na parcelama za koje je dobijena saglasnost vlasnika. 2D seizmičkim istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon završetka geofizičkih istraživanja sledi obrada i interpretacija 2D seizmičkih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske NIS realizuje preko zavisnog društva Jadran-Naftagas, koje poseduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na celoj teritoriji Republike Srpske. Osnovni zadatak i cilj Jadran-Naftagasa je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela komercijalna proizvodnja na teritoriji Republike Srpske.

U želji da dodatno unaprede partnerstvo sa meštanima Obudovca i lokalnom samoupravom opštine Šamac, NIS i Jadran-Naftagas su krajem decembra 2020. godine finansirali uređenje dečjeg igrališta u ovom selu.

Prva istražna bušotina uspešna

Tokom 2013. godine obavljeno je bušenje prve istražne bušotine Ob-2 u selu Obudovac, a godinu dana kasnije tokom ispitivanja dobijena je nafta čiji je kvalitet ispitivan u laboratorijama Naučno-tehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu. Utvrđeno je da se radi o nafti koja je već zastupljena u Panonskom basenu i slični tipovi nafte se proizvode i u Srbiji.

Analizom i definisanjem svih parametara ležišta u toku probnog rada bušotine Ob-2 od avgusta 2019. do kraja 2020. stekli su se uslovi za dalji razvoj projekta Obudovac u 2021. i 2022. godini. NIS je obezbedio sredstva za novi investicioni ciklus, a rokovi radova zavisiće i od uslova vezanih za pandemiju novog korona virusa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.