NIS pomaže jačanje saradnje Republike Srpske i Srbije

Memoranduma koji su potpisali Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske i prestavnici NIS-a definisan je dodatni razvoj i jačanje saradnje RS i Srbije kroz realizaciju projekta istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, naučno-tehničku i inovacionu saradnju, razmenu naprednih iskustava, održavanje naučno-tehničkih konferencija i foruma, zajedničku realizaciju projekata povezanih sa korišćenjem OIE.

Memorandum o razumijevanju o strateškoj saradnji u sferi energetike, prirodnih resursa i inovacionog razvoja potpisali su u četvrtak u Banja Luci Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske i predstavnici Naftne industrije a.d. Novi Sad Ramilo Mingazov i Predrag Radanović.

Cilj potpisivanja Memoranduma je dodatni razvoj i jačanje saradnje Republike Srpske i Srbije kroz realizaciju projekta istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, zatim naučno-tehničku i inovacionu saradnju, razmenu naprednih iskustava, održavanje naučno-tehničkih konferencija i foruma, te dalju zajedničku realizaciju projekata povezanih sa korišćenjem različitih vrsta obnovljivih izvora energije (OIE), saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

Tokom potpisivanja Memoranduma potpisnici su istakli značaj dosadašnje zajedničke realizacije projekata geoloških proučavanja istražnog prostora u Republici Srpskoj. Efekti dosadašnjeg rada na lokaciji regiona Šamac-Obudovac dali su pozitivne rezultate, proizvedena količina nafte izvozi se za Srbiju na dalju preradu u Rafineriju nafte Pančevo. Završena su i dodatna seizmička ispitivanja i do kraja godine će biti locirana nova bušotina na lokaciji Obudovac koja će početi sa radom.

Potpisani Memorandum će doprinijeti opštem interesu Republike Srpske za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti