NIS raspisao tender, potreban partner za malu gasnu elektranu

NIS nastavlja gradnju malih gasnih elektrana. Potreban je partner za postrojenje snage 2 MW u Srpskoj Crnji.

Naftna industrija Srbije raspisala je tender za izbor partnera za izgradnju male elektrane Srpska Crnja snage 2 MW, sa priključenjem na infrastrukturu.

Kako je navedeno u tehničkom zadatku, predmet tendera je gradnja male elektrane nominalne snage cca 1,9 do 2,5 MWe (prosečne isporuke cca 2 MWe).

Mala elektrana obuhvata kontejnerizovan sistem za proizvodnju električne energije sa gasnim motorom ili gasnom turbinom i priključkom na sistem sirovog gasa sa polja Srpska Crnja.

Eksploataciono polje Srpska Crnja nalazi se u severnom Banatu u blizini naselja Nova Crnja. Polje je u eksplotaciji od 1978. godine.

Na polju se nalazi sabirno gasna stanica za koju je u planu proširenje i izgradnja objekata za sabiranje i pripremu gasa, zbog uvođenja u eksploataciju novih bušotina, dodaje se u dokumentu.

Na sajtu NIS-a navodi se da je kompanija od 2013. godine na naftnim i gasnim poljima na osam lokacija u Srbiji pustio u rad mini-elektrane čija je ukupna snaga 14,5 MWe.

Kako je objašnjeno, ekološka prednost korišćenja ovih mini-elektrana je u proizvodnji električne i toplotne energije iz gasa, koji do sada nije bio iskorišćen zbog velike količine ugljen-dioksida i azota ili nije mogao biti valorizovan zbog nepostojanja gasne infrastrukture.

Izvor: Ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti