NIS u plusu u svim segmentima poslovanja

Zahvaljujući boljim makroekonomskim okolnostima, pre svega višim cenama nafte i oporavku potražnje, kao i sprovođenjem programa mera za unapređenje operativne efikasnosti i finansijske discipline na svim nivoima NIS grupa je značajno unapredila poslovne rezultate u trećem kvartalu 2021. godine i, na nivou devet meseci, ostvarila neto dobit od 13,3 milijardi dinara.

U trećem kvartalu 2021. godine NIS grupa je dodatno unapredila finansijske i operativne rezultate. Neto dobit na nivou devet meseci tekuće godine iznosi 13,3 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2020. zabeležen gubitak od 8,3 milijarde dinara.

Istovremeno, pokazatelj EBITDA iznosi 38,2 milijarde dinara i takođe je višestruko uvećan. U uporednom izveštajnom periodu prošle godine EBITDA je bila 10,4 milijardi dinara. Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući boljim makroekonomskim okolnostima. Pre svega višim cenama nafte i oporavku potražnje, kao i sprovođenjem programa mera za unapređenje operativne efikasnosti i finansijske discipline na svim nivoima NIS grupe. Prosečna cena nafte Brent u devet meseci 2021. godine bila je 67,7 dolara za barel, što je 66 odsto više u odnosu na prosečnu cenu u periodu januar-septembar 2020. godine.

Nastavak ulaganja u kapitalne objekte

Takođe, NIS grupa je u 2021. godini nastavila sa ulaganjima u kapitalne projekte i investirala 13,1 milijardu dinara. Ukupna zaduženost NIS grupe prema bankama smanjena je sedam odsto u poređenju sa devet meseci prošle godine.

Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 155,7 milijardi dinara, odnosno 18 procenata više u poređenju sa devet meseci 2020. godine. U trećem kvartalu NIS je akcionarima na ime dividende za 2020. godinu, isplatio 1.001.190.856 dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa za devet meseci 2021. godine iznosi 890.000 uslovnih tona. Za prvih devet meseci ove godine puštene su u rad 34 naftne bušotine. Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio je 2,867 miliona tona, što je devet odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom.

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene na tržište Rumunije. Ukupan obim prometa naftnih derivata je 2,901 miliona tona. To je 14 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine.

Briga o ljudima: potrošačima, radnicima, društvenoj zajednici…

Istovremeno, NIS je nastavio sa razvojem i unapređenjem usluga. Potrošačima je omogućeno plaćanje računa za komunalne usluge na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama, uz pomoć IPS QR koda čiji je izdavalac Narodna banka Srbije. Unapređeni su i rezultati u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment). Indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen 21 odsto u odnosu na rezultat iz devet meseci 2020. godine.

NIS je nastavio sa podrškom zajednici i u okviru programa Zajednici zajedno opredelio 107,5 miliona dinara za ekološke projekte, koji će biti realizovani u 12 partnerskih gradova i opština širom Srbije.

„Posle prošlogodišnje krize izazvane pandemijom COVID-19, za NIS je 2021. godina period stabilizacije. Ulažemo značajne napore kako bismo dodatno unapredili operativnu efikasnost i očuvali finansijsku disciplinu. Naš program mera dao je efekat od 1,8 milijardi dinara na pokazatelj EBITDA u devet meseci ove godine. Na ovaj način, uz dalja ulaganja u modernizaciju NIS-a, postavljamo čvrste osnove za dalji razvoj i ostvarenje naših strateških ciljeva“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.