Norveška - lider u zelenoj energiji

Norveška – lider u zelenoj energiji

Internet platforma koja poredi i analizira cene energetskih tarifa Utility Bidder, napravila je rang listu država po potrošnji zelene energije i fosilnih goriva. Prema podacima IEA na rang listi najvećih potrošača čiste energije vodi Norveška a lider u oslanjaju na fosilna goriva je Singapur.

Studija koju je sprovela platforma za poređenje energetskih tarifa Utility Bidder otkriva 20 najboljih zemalja u oblasti čiste energije, kao i one koje se najviše oslanjaju na fosilna goriva. Prema ovoj studiji, Norveška je lider u zelenoj energiji.

Izmerena fosilna goriva bili su ugalj, nafta i prirodni gas, dok su obnovljivi izvori energije (OIE) biogoriva, otpad, vetar, solarna energija i hidroenergija. Podaci su dobijeni od Međunarodne agencije za energiju (IEA). Čak 56 posto ukupne potrošnje energije u Norveškoj dolazi iz obnovljivih izvora, dok je Velika Britanija na 20. mestu sa čistom energijom koja čini samo 13 posto.

Šta je zajedničko za Norvešku, Brazil i Novi Zeland?

Ove tri zemlje su svetski lideri kada je u pitanju obnovljiva energija. Oni su zauzeli prva tri mestana rang listi potrošača zelene energije.

Norveška koristi hidroenergiju više od bilo koje druge zemlje u svijetu. Električna energija iz hidropotencijala čini 45 posto norveškog snabdevanja. Ova nordijska zemlja poznata je po mnogim strmim dolinama i rekama, kao i po povećanim količinama padavina zbog klimatskih promena, što obezbeđuje bogatstvo hidropotencijala.

Brazilski etanol najuspešnije alternativno gorivo

Na drugom mestu po zalihama obnovljive energije, Brazil je lider u proizvodnji biogoriva i energije iz otpada. Ovi izvori čine 32 odsto ukupnog snabdevanja energijom. Brazil je, takođe, drugi najveći proizvođač goriva od etanola i vodeći je u ovoj industriji. Etanol na bazi šećerne trske se smatra najuspešnijim alternativnim gorivom do sada.

Obnovljivi izvori energije čine 42 posto snabdevanja energijom Novog Zelanda. Svetski je lider u energiji vetra i sunca, koji čine 25 odsto njegove energije. Smešten na putu „Bučnih četrdesetih“, skupa jakih i stalnih zapadnih vetrova, Novi Zeland je savršeno pozicioniran za energiju vetra. Takođe uživa u mnogo sunca za solarnu energiju, pa ima sve veće tržište solarnih sistema za zagrevanje tople vode.

Singapur – lider po potrošnji nafte

Sa 98 odsto oslanjanja na fosilna goriva, Singapur je neslavni svetski rekorder.

Zemlja koristi najveći udeo nafte u svetu u odnosu na ukupno snabdevanje energijom, a fosilna goriva čine 73 posto njenog snabdevanja energijom. Dom je velikih naftnih kompanija, poput Ekkon Mobil, zbog svoje idealne trgovačke lokacije i opaženog sigurnog okruženja.

Singapur prati Australija sa 93 odsto oslanjanja na fosilna goriva. Sledeća je Južna Afrika, sa 91 odsto.

Holandija zavisi od gasa

Luksemburg i Holandija zauzimaju četvrto i peto mesto sa zavisnošću od fosilnih goriva od 90 odsto.

Holandija ima najveće zalihe prirodnog gasa, od bilo koje druge zemlje na listi. Čak 50 posto tog energenta dolazi iz gasnog polja Groningen, najvećeg u Evropi. Međutim, holandska vlada se obavezala da će prekinuti redovnu proizvodnju sa polja Groningen do 2022. godine.

Izvor: Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.