Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i gasa u 2023.

Norveška vlada u sledećoj godini očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i gasa, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i pet puta više nego u 2021. godini, zahvaljujući većoj proizvodnji i skoku cena.

Cene gasa u Europi gotovo su trostruko veće u ovoj godini nakon smanjenog snabdevanja iz Rusije kojoj su zapadne zemlje uvele sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu. Uporedivši sa prošlom godinom, cene gasa su više deset puta.

Norveška, najveći europski dobavljač gasa i veliki svetski proizvođač nafte, očekuje da će u sledećoj godine proizvoditi 4,3 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, 200.000 barela dnevno više nego ove godine, što će joj doneti veliki profit zbog skoka cena.

Rekordan rast prihoda od nafte u Norveškoj

Norveško ministarstvo finansija je u nacrtu budžeta za narednu godinu predvidelo rast prihoda od nafte i gasa na rekordnih 1.380 milijardi kruna (131 milijardu dolara), sa procenjenih 1.170 milijardi kruna ove godine i 288 milijardi kruna u 2021. godini.

Iako Oslo tvrdi da skok cena gasa nije u dugoročnim interesima Norveške, on je odbacio pozive na ograničavanje cena, tvrdeći da to neće pomoći Evropi da obezbedi više energije.

Ministarstvo finansija je u nacrtu budžeta najavilo i da planira da u narednoj godini smanji izdatke iz državnog penzijskog fonda za finansiranje budžeta kako bi se obuzdala inflacija.

Pročitajte i: Turska moli Rusiju za odlaganje plaćanja gasa?

Inflacija na najvišem nivou od 80-ih

„Iako privreda pokazuje znake usporavanja, inflacija je na najvišem nivou od 80-ih godina prošlog veka. Zato je neophodan štedljiv budžet, u kojem se smanjuje potrošnja iz vladinog globalnog penzionog fonda“, saopštilo je ministarstvo.

Predložili su da se sledeće godine iz fonda povuče 316,8 milijardi kruna, što je skoro 20 milijardi kruna manje nego ove godine.

„Ako sada potrošimo više, to će izazvati nove probleme jer bismo mogli zacementirati inflaciju na tako visokom nivou da će centralna banka morati da podigne kamatne stope više i brže nego što je potrebno“, dodaje se.

Očekuju da će inflacija dostići 4,8 odsto ove godine i oslabiti na 2,8 odsto 2023. godine.

Bruto domaći proizvod bi ove godine, kada se izuzme sektor nafte i gasa, trebalo da poraste za 2,9 odsto. U narednoj godini rast bi trebalo da se uspori na 1,7 odsto i ponovo malo ubrza 2024. godine, sa procenjenom stopom rasta od dva odsto.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti