Norveški suvereni fond zaradio prošle godine 123 milijarde dolara

Uprkos tome što je 2020. godinu obeležila pandemija Norveški suvereni imovinski fond je prošle godine ostvario drugi najviši iznos zarade u 22-godišnjoj istoriji od 123 milijarde dolara. Norveški fond ima vlasnički udeo u oko 9.200 kompanija širom sveta, i poseduje 1,5% svih akcija listiranih na berzama. Ukupna imovina fonda odgovara protivrednosti od 240.000 američkih dolara po svakom građaninu Norveške.

Norveški suvereni imovinski fond, inače, najveći na svetu, sa vrednošću od 1,3 biliona dolara, zaradio je od povrata na ulaganja 1,07 biliona norveških kruna (122,7 milijardi dolara) u 2020. godini.

Fond je saopštio danas da je to drugi najviši iznos zarade u njegovoj 22-godišnjoj istoriji, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

„Uprkos tome što je 2020. godinu obeležila pandemija, to je bila još jedna dobra godina za fond. Ipak, visok povrat na ulaganja nas, takođe, podseća da bi tržišna vrednost fonda u budućnosti mogla značajno da se promeni”, naveo je u saopštenju Ojsten Olsen, guverner norveške Centralne banke koja upravlja Fondom.

Povrat na ulaganja bio je 10,9 procenata prošle godine. Ovakvom rezultatu je najviše doprineo rast akcija američkih tehnoloških kompanija, Epla, Amazona, Majkrosofta i Tesle.

„Tehnološke kompanije su imale najveći povrat u 2020. godini od 41,9 procenata. To je uglavnom efekat pandemije koja je rezultirala ogromnim rastom potražnje za proizvodima za radom, obrazovanjem, trgovinom i zabavom preko interneta“, predočio je u saopštenju izvršni direktor fonda Nikolaj Tangen.

Osnovan 1996. godine, norveški fond ima vlasnički udeo u oko 9.200 kompanija širom sveta, i poseduje 1,5 posto svih akcija listiranih na berzama. Takođe ulaže u obveznice i nelistirane kompanije u sektoru nekretnina.

Ukupna imovina fonda odgovara protivrednosti od 240.000 američkih dolara po svakom građaninu Norveške – muškarcu, ženi i detetu.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.