Norvežani – okosnica NO EPS-a AD

„Naša strateška odluka je da radimo sa Norveškom. Stoga imamo troje od sedam članova koji nam dolaze iz njihovih energetskih sistema. Imenovanjima vrhunskih profesionalaca iz Srbije i sveta u novi Nadzorni odbor EPS otpočinje nova era u ovoj kompaniji, koja ima sve uslove da bude snažna, moderna, uspešna i lider u regionu, kaže Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Imenovanjima vrhunskih profesionalaca iz Srbije i sveta u novi Nadzorni odbor EPS otpočinje nova era u ovoj kompaniji, koja ima sve uslove da bude snažna, moderna, uspešna i lider u regionu, rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i predstavnik Vlade Republike Srbije u Skupštini akcionara Elektroprivrede Srbije predstavljajući novoizabrane članove NO.

„To je verujem, želјa svih nas i želјa svih građana naše zemlјe i zaposlenih EPS-a. Moj posao i odgovornost, zajedno sa lјudima koji će činiti NO, jeste da tu viziju sprovedemo u delo. To nije moguće ako nastavimo da radimo kao što se radilo prethodnih 30 godina. Zato naš cilј nije bila reforma samo na papiru, već promena koja će se videti u većoj odgovornosti, depolitizaciji i rezultatima, koji su merilo za ceo moderni svet. Država, kao što je Vlada Srbija više puta ponovila, ostaje vlasnik EPS-a. Država je ta koja definiše šta želi od Elektroprivrede, ali i od ovog Nadzornog odbora, koji preuzima, jednim delom, sprovođenje naše energetske strategije”, rekla je Đedović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

U novom Nadzornom odboru EPS-a troje Norvežana

Ministarka je podsetila da je prilikom donošenja novog Statuta EPS-a država rekla da će se baviti suštinom, a ne formom, da želi da pobolјša način rada i uspostavi jasniju podelu odgovornosti, da će osloboditi upravlјanje EPS-om političkog uticaja, i tražiti najbolјe profesionalce iz Srbije i sveta.

„Naša strateška odluka je da radimo sa Norveškom. Stoga imamo troje od sedam članova koji nam dolaze iz njihovih energetskih sistema. Sagledali smo model funkcionisanja u Norveškoj, u kojoj su energetska preduzeća u državnom vlasništvu sa profesionalnim upravlјanjem. Oni su energetski giganti, isporučuju energiju iz obnovlјivih izvora, ali i gas za dobar deo Evrope”, rekla je Đedović.

Novi članovi Nadzornog odbora su Oluf Ulset, Vladan Živanović, Per Sanderud, Dejan Ostojić, Hilde Baken, Igor Petković i Miodrag Ranković.

„Sada sam sigurna da je jasno da se stvari u EPS ozbilјno menjaju i da će ovo biti primer profesionalizacije menadžmenta u energetskom sektoru, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Ponosna sam na rezultat izbora članova NO i zahvalna im na tome što su prihvatili da budu deo transformacije EPS-a i nove ere Elektroprivrede koja sada počinje i koja će neminovno biti puna izazova“, rekla je Đedović.

Biografije članova nadzornog odbora EPS-a možete pogledati na linku:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti