Nova baterija – proizvodi struju i vodonik, a smanjuje CO2

Nedavna studija otkrila je novi sistem, sposoban za brzu i efikasnu proizvodnju vodonika i električne energije, istovremeno značajno smanjujući emisiju CO2. Sistem baterija MF Mg-CO2 ima strukturu sličnu strukturi vodoničnih gorivnih ćelija za upotrebu u automobilima - zahteva samo negativnu elektrodu Mg-metal, vodeni elektrolit i katalizator na pozitivnoj elektrodi.

Nedavna studija, povezana sa UNIST-om (Ulsan National Institute of  Science and Technology), predstavila je novi sistem, sposoban da brzo i efikasno proizvodi vodonik i električnu energiju, istovremeno, značajno smanjujući emisije ugljen-dioksida (CO2).

Objavljeno istraživanje u naučnom časopisu Nano Energy iz januara 2021. godine, ovo otkriće izveli su profesor GunTae Kim i njegov istraživački tim u školi za energetiku i hemijsko inženjerstvo pri UNIST-u. U ovoj studiji istraživački tim uspeo je da razvije vodenu bateriju metal-CO2 bez membrana. Za razliku od postojećih vodenih sistema metal-CO2, nova baterija ne samo da je jednostavnija za proizvodnju, već omogućava i neprekidan rad sa jednom vrstom elektrolita.

Istraživački tim dizajnirao je Mg-CO2 bateriju bez membrane (MF), kao napredni pristup za odvajanje emisija CO2 stvaranjem električne energije i hemikalija sa dodatom vrednošću, bez bilo kakvih štetnih nusproizvoda. Prema istraživačkom timu, njihova MF Mg-CO2 baterija radi na osnovu indirektne upotrebe CO2 uz lagani proces proizvodnje vodonika. Takođe je utvrđeno da nova baterija pokazuje visoku faradeičku efikasnost od 92,0%.

„Da bismo novorazvijenu tehnologiju baterija MF Mg-CO2 u laboratorijskim razmerama pretočili u komercijalnu stvarnost zamislili smo operativni prototip sistema koji proizvodi električnu energiju i hemikalije sa dodatom vrednošću, kao kamen temeljac za bolju podršku održivog ljudskog života od CO2 i obnovljivih izvora energije na planeti zemlji (npr. vetar, solarna, morska voda)“, primetio je istraživački tim.

Sistem baterija MF Mg-CO2 ima strukturu sličnu strukturi vodoničnih gorivnih ćelija za upotrebu u automobilima, jer zahtevaju samo negativnu elektrodu Mg-metal, vodeni elektrolit i katalizator na pozitivnoj elektrodi. Međutim, za razliku od postojećih gorivnih ćelija, oni se zasnivaju na vodenim elektrolitima. Kao rezultat toga, novorazvijena MF Mg-CO2 baterija uspešno je odvojila emisiju CO2, generišući električnu energiju i hemikalije sa dodatom vrednošću bez ikakvih štetnih nusproizvoda.

Šematska konfiguracija i princip rada za svaki sistem baterija, od organskih do baterija bez membrana. Foto: UNIST

„Naši nalazi ukazuju na velike koristi od novorazvijene MF Mg-CO2 baterijske tehnologije za proizvodnju različitih hemikalija sa dodatnom vrednošću od praktičnog značaja i dobijanje električne energije iz CO2, a da se ne troše nusproizvodi. Kroz ovo smo otvorili vrata elektrohemijskoj upotrebi CO2 sa indirektnim uticajem na buduće alternativne tehnologije”, objašnjavaju iz istraživačkog tima.

Izvor: ScienceDaily

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.