Nova epizoda oko američkih sankcija protiv Severnog toka 2

Kompanija za sertifikaciju Severnog toka 2, Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd napustila je projekat zbog američkih pretnji sankcijama. “Vlade i Evropska komisija treba da zaštite evropske kompanije od nezakonitih eksteritorijalnih sankcija”, saopštili su iz kompanije Nord Strim 2 AG, koja gradi ovaj gasovod.

Norveška kompanija za sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL), napustila je projekat zbog američkih pretnji sankcijama, piše Sputnjik.

„Američki Stejt department objavio je nova pravila u pogledu Zakona o zaštiti energetske bezbednosti Evrope (PEESA). U skladu sa tim, smatramo da rad DNV GL na inspekciji opremljenih brodova koji pružaju usluge Severnom toku 2 podležu sankcijama. Stoga je kompanija DNV GL obustavila pružanje usluga koje bi mogle da budu predmet zakona“, izjavio je predstavnik norveške kompanije.

Kako je norveška kompanija objasnila, ona je na projektu bila angažovana za pregled dokumentacije i proveru građevinskih radova u odnosu na usaglašenost sa standardima.

U to je, takođe, spadalo praćenje ispitivanja i pripremanje opreme koja je korišćena na brodovima tokom polaganja cevovoda. Pored toga, kompanija je trebalo da izda sertifikat o usaglašenosti nakon zadovoljavajućeg završetka projekta.

Kako je navedeno, nedovršena deonica gasovoda nalazi se u danskim vodama i prema pravilima lokalnog regulatora, Danske energetske agencije (DEA), kompanija-operator gasovoda Nord Strim 2 AG ima pravo da angažuje bilo koju treću stranu koja će moći da pruži sertifikat koji potvrđuje da je gasovod izgrađen u skladu sa važećim zakonodavstvom zemlje.

Iz kompanije Nord Strim 2 AG odbili su da komentarišu tu situaciju.

„Ne možemo da otkrivamo ili komentarišemo komercijalne informacije. Vlade i Evropska komisija treba da zaštite evropske kompanije od nezakonitih eksteritorijalnih sankcija“, saopštila je kompanija novinarima.

Podsetimo, ranije je agencija Blumberg prenela da američke vlasti nameravaju da uvedu sankcije kompanijama za osiguravanje i sertifikaciju, koje sarađuju sa ruskim brodovima na završetku izgradnje gasovoda Severni tok 2.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti