Nova hidroelektrana u Švajcarskoj kapaciteta 400.000 automobilskih baterija

Švajcarska dodaje preko potrebnu kariku u svoj lanac snabdevanja energijom. Švajcarska navodi da njena nova podzemna hidroelektrana ima kapacitet da skladišti dovoljno električne energije za istovremeno punjenje 400.000 automobilskih baterija.

Projektanti fabrike Nant de Drans u kantonu Vale vrednosti 2,2 milijarde švajcarskih franaka (2,30 milijardi dolara), koja je pokrenuta u julu, kažu da postrojenje radi kao ogromna baterija.

Šest turbina ove fabrike su smeštene u pećini, 600 metara ispod zemlje, između rezervoara Emoson i Vieuks Emoson. Turbine imaju kapacitet od 900 MW, što je čini jednom od najmoćnijih pumpnih akumulacionih postrojenja u Evropi.

Pogled na osovinu turbine pumpe u novoj elektrani Nant de Drance u Finhautu, Švajcarska, 4. avgusta 2022. Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

Tokom najveće potražnje, Nant de Drance proizvodi električnu energiju iz hidroenergije. Ali kada proizvodnja iz izvora kao što su vetar i solarna energija premaši potražnju, postrojenje skladišti višak električne energije pumpanjem vode u viši rezervoar Vieuks Emoson.

„Gubici koji se javljaju su kao i kod svakog skladištenja, ali prinos je veoma dobar. Imamo oko 80 posto efikasnosti tokom celog ciklusa“, ​​rekao je direktor Alen Sotje.

Fabrika, čija je izgradnja trajala 14 godina, biće zvanično otvorena sledećeg meseca.

Hidroelektrana je važna za celu Evropu

Potrebno je manje od pet minuta da se pređe sa režima punog pumpanja na punu proizvodnju energije. Sa 360 kubnih metara u sekundi, zapremina vode koja prolazi kroz turbine odgovara letnjem toku reke Rone kroz Ženevu.

Turbine se vide u elektrani novootvorene elektrane Nant de Drance u Finhautu, Švajcarska, 4. avgusta 2022. Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

„Količina energije koja se može uskladištiti u ovom objektu je jednostavno ogromna, oko 20 gigavat sati“, rekao je Sotje. „To znači da sa punim rezervoarom u Vieuks Emosonu možete istovremeno napuniti 400.000 baterija električnih automobila.“

Postrojenje obično pumpa vodu u skladište popodne, noću i vikendom, a zatim proizvodi struju ujutru i uveče kada su cene veće, rekao je Sotje.

„Rekao bih da to nije važno samo za Švajcarsku, već je postrojenje važno i na evropskom nivou jer će doprineti stabilnosti mreže u Evropi i sigurnosti snabdevanja u Evropi“, rekao je on.

To nije mali podvig u trenutku kada se Švajcarska suočava sa potencijalnim regionalnim nestancima struje, ukoliko dođe do nestašica struje tokom zime zbog evropske energetske krize.

($1 = 0.9570 Švajcarskih franaka)

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti