TE Ugljevik 3 neće uticati na životnu sredinu

Nova oprema u RiTE Ugljevik – deo velikog investicionog ciklusa Srpske

Trenutno imamo dve milijarde i tri stotine miliona maraka ugovorenih investicija koje mogu da budu ostvarene u narednih pet godina, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, povodom nabavke nove opreme u RiTE Ugljevik. Ističući značaj ove investicije, generalni direktor RiTE Uglјevik Diko Cvijetinović je izrazio uverenje da će se nastaviti dalja ulaganja, kako bi obezbedili stabilan rad preduzeća.

U Rudniku i termoelektrani (RiTE) Uglјevik zvanično je obeležen početak upotrebe novog bagera, vrednog sedam miliona KM.  Investicija je namenjena za otkrivanje uglјa u novom ležištu Uglјevik istok jedan, nakon zatvaranja površinskog kopa Bogutovo selo, koji je bio u eksploataciji od osamdesetih godina. Zapremina kašike novog bagera je 16 metara kubnih, a težak je 275 tona.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i novi generalni direktor RiTE Uglјevik Diko Cvijetinović sa saradnicima prisustvovali su puštanju u rad nove mehanizacije, ističući važnost investiranja u novu opremu za ostvarivanje planova proizvodnje.

Tom prilikom Đokić je izjavio da će Srpska kroz sektor energetike biti, možda, i najveće investiciono područje na Balkanu, prenosi Srna.

Nove investicione aktivnosti

„Ova godina će biti posebno važna za Republiku Srpsku, jer planiramo da konkretizujemo investicione aktivnosti i izgradnju novih objekata. Trenutno imamo dve milijarde i tri stotine miliona maraka ugovorenih investicija koje mogu da budu ostvarene u narednih pet godina, maksimalno“, rekao je ministar.

Kako je istakao, u toku su pripreme za dodelu koncesija i zaklјučenje ugovora za još blizu milijardu maraka investicija u energetici, u ovoj godini.

Ministar je rekao da se radi o investicijama domaćih i stranih kompanija i posebno pohvalio investiranje Elektroprivrede Republike Srpske.

ERS – najveći nosilac ulaganja u energetici

Veliku investicionu aktivnost izvodi Elektroprivreda Srpske, koja je trenutno najveći nosilac svih investicija u izgradnji novih energetskih objekata u Srpskoj – hidrocentrala, solarnih i vetroelektrana“, rekao je Đokić.

Povodom puštanju u pogon nove radne mašine vredne sedam miliona maraka u RiTe Uglјevik, resorni ministar je ukazao na značaj nabavke nove opreme za kontinuiranu proizvodnju uglјa, čime je omogućen bezbedan rad termoelektrane.

„Za Vladu i resorno ministarstvo važno је da se osigura potpuno bezbedan i dobar rad svih energetskih objekata, posebno rudnika i termoelektrana, jer su one trenutno proizvođači bazne energije kojom snabdevamo tržište Srpske, a kada se pojave viškovi u toku godine – i ostala tržišta“, rekao je Đokić.

Neplanirani zastoji u proizvodnji

Ocenio је da je bilo nepopularno to što su u preduzeću prošle godine bila 24 neplanska ispada, navodeći da je u velikoj meri do tih zastoja dolazilo iz tehničkih razloga, jer je remont pomeren sa aprila na septembar i u tom periodu se povećao broj neplanskih ispada.

„U tom periodu je Elektropriveda morala da nabavlјa zamensku energiju, cene su divljale u prošloj godini i bile su izuzetno visoke, pa smo na taj način morali da utrošimo ogromna sredstva – oko sto miliona maraka, radi nabavke zamenske energije“, rekao je Đokić.

Dodao je da je RiTe Uglјevik je, kao i Gacko u specifičnom položaju jer su to stari objekti koji svake godine zahtijevaju mnogo sredstava za tekuće održavanje i za investiciono održavanje koje je periodično.

„Zato očekujemo racionalnost u poslovanju, da se još kvalitetnije upravlja sredstvima koja su na raspolaganju, da se prave uštede koliko je moguće i da se osigura vlastitih sredstava za tekuće i kapitalno održavanje“, zaklјučio je ministar Đokić.

Potrebna nova ulaganja

Generalni direktor RiTE Uglјevik Diko Cvijetinović je istakao da je prethodna uprava intenzivno radila na nabavci nove mehanizacije što je neophodno kako bi ostvarili planove proizvodnje, a to je posebno važno u aktuelnoj energetskoj krizi.

Cvijetinović je zahvalio Vladi, resornom ministarstvu i Upravi Elektroprivrede Republike Srpske za podršku RiTE Uglјevik i izrazio uverenje da će se nastaviti dalja ulaganja, kako bi obezbedili stabilan rad preduzeća.

Rukovodilac Rudnika Rade Kosanović ocenio je da je puštanje u rad novog hidrauličnog bagera radostan dan za rudare, jer ovakva oprema znači sigurnost u radu, a očekuje se i dolazak još nove rudarske mehanizacije i opreme.

Izvršni direktor za proizvodnju uglјa i razvoj Rudnika Dragiša Vidaković zahvalio je Vladi i Upravi Elektroprivrede Republike Srpske za nastavak investicionog ciklusa jer, kako je rekao, shvataju važnost proizvodnje uglјa i uglјa kao energenta, pogotovo u trenutnoj energetskoj krizi.

„Nastavićemo sa ulaganjem i obnavljanjem mehanizacije da bismo ostvarili zacrtanu proizvodnju, neophodnu za rad termoelektrane i proizvodnju električne energije, a naši planovi za proizvodnju uglјa su prošle godine ostvareni iznad 100 odsto“, istakao je Vidaković, prenosi Srna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti