Pomorski transport u potrazi za alternativnim, zelenim gorivima

Nove EU mere za čistiji pomorski saobraćaj

Evropska komisija je predstavila zakonodavne predloge za sprečavanje zagađenja voda s brodova. U sprovođenju novih zahteva važnu ulogu imaće Evropska agencija za pomorsku bezbednost (EMSA), čime će se obezbediti pružanje podrške upravama članica i primeni novih pravila.

Evropska komisija je krajem prošle nedelje predstavila pet zakonodavnih predloga za modernizaciju pravila EU o pomorskoj bezbednostii i sprečavanje zagađenja voda s brodova. S obzirom da se 75% spoljne trgovine EU oslanja na prevoz morem, pomorski saobraćaj je, ne samo žila kucavica globalizovane privrede, već i vitalna veza sa svetom za otoke EU, kao i za rubne i udaljene pomorske regije.

Iako je pomorska bezbednost u vodama EU-a trenut novrlo visoka, s malo smrtnih slučajeva i u poslednje vreme bez velikih izlivanja nafte, još uvijek se svake godine prijavi više od dve hiljade pomorskih nesreća i nezgoda, objavila je EK.

Digitalizacija

Cilj ovih predloga EU jeste obezbeđivanje podrške čistom i modernom pomorskom saobraćaju. Pravila EU-a biće usklađena sa međunarodnim propisima, čime će se obezbediti jednaki uslovi u toj delatnosti, uz istovremeno poboljšanje primene izvršenja propisa uz pomoć digitalizacije i uz bolju saradnju na nivou EU.

Evropska agencija za pomorsku bezbednost (EMSA) imaće važnu ulogu u sprovođenju novih zahteva, što podrazumeva pružanje podrške upravama članica i primenu novih pravila. Posebnim predlogom predlažu se izmene mandata EMSA-e i uključuju nove zadatke.

Štetne tekuće materije

Cilj predloga je, između ostalog, sprečavanje nezakonitog ispuštanja zagađivača u evropska mora, što je neophodno kako bi se smanjio uticaj pomorskog saobraćaja na okruženje i očuvanje morskog ekosistema. Zbog toga je važno otkrivanje slučajeve nezakonitih ispuštanja zagađivača, preduzimanje sankcionisanja u slučaju kršenja i preduzimanje kaznenih mera protiv izvršilaca nezakonitih aktivnosti.

U tom pravcu će se na osnovu novog prijedloga uskladiti pravila EU sa međunarodnim propisima i proširiti njihova primena, kako bi se obuhvatio veći raspon zagađivača. Osim nezakonitog ispuštanja nafte i štetnih tečnih materija, koje su obuhvaćene postojećim pravilima, Komisija predlaže da se uključe i ispuštanja štetnih materija koje se prevoze u pakovanom obliku, otpadnih voda, smeća, kao i ispusnih voda i ostataka iz sistema za čišćenje izduvnih gasova.

Unapređenje saradnje članica EU

Zatim, zahvaljujući predlozima biće optimizovana CleanSeaNet – baza podataka EMSE o nadzoru i razmeni informacija, kao i propisane obaveze nacionalnih tela nadležnih za otkrivanje i provere potencijalnog zagađenja u pogledu razmene informacija i daljih mera. Poboljšanim sistemom biće olakšana primena, kao i saradnja među članicama u slučaju prekograničnih nesreća povezanih sa zagađenjima koji potiču sa brodova.

Takođe, biće uspostavljen stroži pravni okvir za sankcije i njihovu primenu, čime se nacionalnim telima omogućava preduzimanje odgovarajućih mera u slučaju nezakonitog ispuštanja i izricanje sankcija, kao što su novčane kazne. Predlogom se utvrđuju minimalni kriterijumi za delotvornu primenu administrativnih kazni, i oni uključuju ozbiljnost i uticaj na okolinu predmetnog ispuštanja, kao i finansijsku moć odgovornog subjekta.

Podrška u primeni propisa

Predlogom se ažurira mandat EMSE kako bi se bolje odrazila sve veća uloga Agencije u nizu područja pomorskog saobraćaja, uključujući bezbednost, sprečavanje zagađenja, kao i zaštitu okruženja, klimatsku politiku, bezbednost, nadzor i upravljanje krizama i digitalizaciju. Predlog sadrži i nove zadatke u pogledu bezbednosti i održivosti koji proizlaze iz ovog zakonodavnog paketa.

Između ostalog, Komisija i članice će se oslanjati na podršku EMSE prilikom primene Uredbe FuelEU Maritime i proširenju sistema EU za trgovanje emisijama na pomorski promet. Agencija će i dalje pomagati Komisiji i članicama u pomorskom nadzoru, kibernetičkoj bezbednosti i pripravnosti u slučaju krize i imaće važnu ulogu u pojednostavnjivanju izveštavanja među državama članicama, upotrebom informatičkih alata, uz nastavak pružanja osposobljavanja i izgradnje kapaciteta uprava članica.

Predloge će razmotriti Evropski parlament i Veće u redovnom zakonodavnom postupku.

Dekarbonizacija u pomorskom saobraćaju

„Visoki standardi pomorske beybednosti tokom poslednjih godinasu sprečili velike nesreće. Međutim, ne smemo da se opustimo. Moramo biti sposobni za nove izazove i da na najbolji mogući način iskoristimo najnovije tehnologije.

Ovaj paket predloga odražava najnovija globalna kretanja, osigurava da članice budu opremljene za sprovođenje inspekcija, oslanja se na stručno znanje EMSE i promoviše digitalizaciju kao sredstvo za povećanje efikasnosti i razmenu informacija među upravama“, izjavila je Adina Valean, poverenica za saobraćaj.

Nulta stopa emisija

Kako je utvrđeno u Zelenom planu EU-a, Strategiji za pametnu i održivu mobilnost i Akcionom planu za nultu stopu zagađenja, Komisija želi da pomorski saobraćaj u perspektivi postigne nultu stopu emisija, zagađenja i nesreća. Predlozi su konkretni rezultat nastojanja Komisije u području održive i pametne mobilnosti.

U okviru paketa Spremni za 55 odsto, Evropska unija je odlučila da proširi sistem EU-a za trgovanje emisijama na pomorski saobraćaj i donela Uredbu FuelEU Maritime.

Oba zakonodavna teksta doprineće ubrzanju dekarbonizacije u saobraćaju, dok će čiste tehnologije i goriva pomoći u ostvarivanju programa održivosti i nulte stope zagađenja.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti