Nove tehnologije povećavaju efikasnost solarnih ćelija

Nove tehnologije povećavaju efikasnost solarnih ćelija

Da bi u potpunosti iskoristili potencijal sunčeve svetlosti, naučnici su pokušavali da povećaju količinu energije koja se može izvući iz sunca. Istraživači sada opisuju kako uparivanje metalhalogenih perovskita sa konvencionalnim silicijumom dovodi do stvaranja snažnije solarne ćelije, koja prevazilazi granicu praktične efikasnosti od 26% upotrebe samo od silicijumskih ćelija.

Mnoge zemlje širom sveta posvećene su smanjenju štetnih emisija ili postizanju neto nula emisije. Sa namerom da ispune klimatske ciljeve Ujedinjenih nacija o održavanju porasta temperature ispod 1,5 stepeni Celzijusa do 2050. godine. Tehnologije obnovljive energije, posebno paneli solarne energije, igraće značajnu ulogu u postizanje ovih ciljeva. Nove tehnologije sve više povećavaju efikasnost solarnih ćelija.

Da bi u potpunosti iskoristili potencijal sunčeve svetlosti – najvećeg svetskog izvora energije – naučnici su decenijama pokušavali da povećaju količinu energije koja se može izvući iz sunca. Studija istraživanja je objavljena u časopisu Applied Physics Letters. Istraživači su iz Okford PV-a, kompanja koja je lider u svetu vezano za solarnu tehnologiju pervoskita. Oni opisuju kako uparivanje metalhalogenidnih perovskita sa konvencionalnim silicijumom dovodi do stvaranja snažnije solarne ćelije, koja prevazilazi granicu praktične efikasnosti od 26% upotrebe samo silicijumskih ćelija.

„Identifikovali smo perovskite kao savršenog partnera za tandem sistem sa silicijumom”, rekla je autorka studije Laura Miranda Perez.

Iz perspektive materijala, perovskiti ispunjavaju sve optoelektronske zahteve za fotonaponske ćelije i mogu se proizvesti korišćenjem postojećih procesa. Ove karakteristike čine perovskit savršenim materijalom za dodatak silicijumu, koji se može naneti kao sloj na konvencionalnu silicijumsku solarnu ćeliju.

Tandem tehnologija

„Dokazujemo potencijal tandem tehnologije perovskita na silicijumu kontinuiranim postizanjem svetski rekordne efikasnosti, sa našim trenutnim rekordom od 29,52%”, rekla je Miranda Perez.

Elementarni sastav perovskitnog materijala lako je dostupan unutar postojećih lanaca snabdevanja. Pruža jasan put za brzo proširenje tehnologije, kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi primene solarne energije, koja je potrebna za borbu protiv klimatskih promena. Takođe, veća izlazna snaga tandem ćelija sa perovskitom na silicijumu mogla bi da smanji količinu CO2, koja se ispušta u atmosferu u proizvodnji silicijuma visoke čistoće potrebnog za fotonaponske ćelije.

Uskoro komercijalna proizvodnja

Shodno tome, istraživači su otkrili da je dodavanje perovskita na postojeće silicijumske fotonapone najbrži način za poboljšanje performansi silicijuma. Naime, tako se zaobilaze industrijske smetnje povezane sa uvođenjem potpuno nove tehnologije. Istraživači su se sedam godina fokusirali na tandem solarne ćelije, a grupa istraživača je sada vrlo blizu pokretanja masovne komercijalne proizvodnje u svojoj fabrici u Brandenburgu u Nemačkoj.

„Želimo da pomognemo ljudima da shvate ogroman potencijal tandem tehnologije perovskita na silicijumu za povećanje efikasnosti solarnih instalacija. Da pomognemo svetu da se postigne cilj pružanja održive energije za sve“, rekla je Miranda Perez.

Izvor: ScienceDaily

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti