Novi dogovor oko Južne interkonekcije između Hrvatske i BiH

Plinakro i BH-Gas nastavljaju aktivnosti oko izgradnje gasovoda - projekat Južne interkonekcije, kojim će biti povezane BiH i Hrvatska, a kojima se osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora snabdevanja. Iz Plinakroa napominju da im je cilj razvoj gasne mreže u skladu sa politikom Evropske unije Green Deal, jer doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Nacionalni operatori gasnih transportnih sistema Republike Hrvatske i BiH (Federacije BiH), Plinakro (Plinacro) i BH-Gas, održali su danas u Mostaru sastanak na temu nastavka saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije. Reč je o gasovodu Dugopolje – Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar.

Sastanku su prisustvovali predstavnici USAID asistencija energetskom sektoru (USAID EPA), saopštio je Plinakro.

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u gasni transportni sistem, projekat Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost snabdevanja prirodnim gasom za zemlju, jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko – jadranskog gasovoda, kojim će stizati gas iz Kaspijskog regiona, kao i ostalih pravaca snabdevanja, koji idu preko Republike Hrvatske). Ovaj projekat obezbeđuje i dalju gasifikaciju BiH.

To će, ujedno, doprineti i povećanju tranzita prirodnoga gasa kroz Republiku Hrvatsku. Realizacijom projekta otvara se mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cele trase budućeg gasovoda.

Razvoj gasne mreže u skladu je sa politikom Evropske unije Green Deal, jer doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, navedeno je u saopštenju.

Tokom sastanka potpisana je Izjava o interkonekcijskoj tački magistralnog gasovoda između hrvatskog i bh. gasnog transportnog sistema.

Do sada su Plinakro i BH-Gas potpisali nekoliko Pisama o namerama i Memoranduma o razumevanju i saradnji na osnovu kojih se sprovode zajedničke aktivnosti u vezi sa razvojem međudržavnih spoljnih gasovoda između dve susedne zemlje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.