Novi dogovor oko Južne interkonekcije između Hrvatske i BiH

Plinakro i BH-Gas nastavljaju aktivnosti oko izgradnje gasovoda - projekat Južne interkonekcije, kojim će biti povezane BiH i Hrvatska, a kojima se osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora snabdevanja. Iz Plinakroa napominju da im je cilj razvoj gasne mreže u skladu sa politikom Evropske unije Green Deal, jer doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Nacionalni operatori gasnih transportnih sistema Republike Hrvatske i BiH (Federacije BiH), Plinakro (Plinacro) i BH-Gas, održali su danas u Mostaru sastanak na temu nastavka saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije. Reč je o gasovodu Dugopolje – Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar.

Sastanku su prisustvovali predstavnici USAID asistencija energetskom sektoru (USAID EPA), saopštio je Plinakro.

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u gasni transportni sistem, projekat Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost snabdevanja prirodnim gasom za zemlju, jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko – jadranskog gasovoda, kojim će stizati gas iz Kaspijskog regiona, kao i ostalih pravaca snabdevanja, koji idu preko Republike Hrvatske). Ovaj projekat obezbeđuje i dalju gasifikaciju BiH.

To će, ujedno, doprineti i povećanju tranzita prirodnoga gasa kroz Republiku Hrvatsku. Realizacijom projekta otvara se mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cele trase budućeg gasovoda.

Razvoj gasne mreže u skladu je sa politikom Evropske unije Green Deal, jer doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, navedeno je u saopštenju.

Tokom sastanka potpisana je Izjava o interkonekcijskoj tački magistralnog gasovoda između hrvatskog i bh. gasnog transportnog sistema.

Do sada su Plinakro i BH-Gas potpisali nekoliko Pisama o namerama i Memoranduma o razumevanju i saradnji na osnovu kojih se sprovode zajedničke aktivnosti u vezi sa razvojem međudržavnih spoljnih gasovoda između dve susedne zemlje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti