Novi evropski Bauhaus – sve brojnija zajednica

Novi evropski Bauhaus (NEB), stvorio je veliku zajednicu organizacija i građana širom Evrope koji rade na zajedničkoj viziji u kojoj se kombinuju održivost, uključivost i estetika. Povodom Evropske godine veština, nagrada za NEB biće tematski usmerena na obrazovanje, a uključiće se i zemlje zapadnog Balkana. Komisija će povećati finansijska sredstva za dodatnih 106 miliona, namenjenih programu Obzor Evropa, za period od 2023. do 2024. godine.

Evropska komisija predstavlja prvi Izveštaj o napretku za Novi evropski Bauhaus (NEB) u kome se analiziraju rezultati u prve dve godine inicijative, kao i prvi alat za procenu NEB – Kompas Novog evropskog Bauhausa.

U sklopu NEB-a stvorena je velika zajednica organizacija i građana širom Evrope koji rade na zajedničkoj viziji u kojoj se kombinuju održivost, uključivost i estetika. Reč je o ekološkom, ekonomskom i kulturnom projektu, koji za cilj ima plansku gradnju po načelima energetske efikasnosti.

Transnacionalna mreža

Ključne aktivnosti NEB-a, uključujući nagrade za NEB, prvi festival, laboratoriju NEB-a, ostvaruju ciljeve i stvorile su transnacionalnu mrežu.

Zahvaljujući već dodeljenim evropskim sredstvima u iznosu od preko 100 miliona evra, u toku su mali i veliki projekti NEB-a širom Evrope. Komisija će povećati i finansijska sredstva za dodatnih 106 miliona evra namenjenih programu Obzor Evropa, za period od 2023. do 2024. godine.

Rastuća zajednica

Inicijativa je postala pokret s aktivnom i rastućom zajednicom iz svih članica EU i šire. S više od 600 službenih partnerskih organizacija u rasponu od mreža na nivou EU-a do lokalnih inicijativa, NEB dopire do miliona građana. Inicijativa okuplja ljude iz različitih sredina, od umetnosti i dizajna, kulturnih i kreativnih industrija, ustanova kulturne baštine do edukatora, naučnika i inovatora, preduzeća, lokalnih i regionalnih vlasti i građanskih inicijativa.

Kako bi omogućila transparentan pristup informacijama o pozivima posvećenima NEB-u, korisnicima i članovima zajednice, EK je izradila prikaz NEB-a, obuhvatnu bazu podataka u obliku interaktivne karte.

Hitna rešenja stanovanja

Zajednica NEB-a aktivna je i u Ukrajini. To uključuje rešenja za stanovanje u hitnim slučajevima i dugoročno planiranje obnove. Laboratorija za NEB sprovodi tri pilot-projekta (hitnost stanovanja, kružnost i izgradnja kapaciteta). Urađen je popis potreba ukrajinskih opština i njihovih učesnika (arhitekata, urbanista, studenata i građevinskih kompanija), za kratkoročnu i dugoročnu obnovu.

Na temelju rezultata pilot-projekata, u prvom tromesečju biće dostupan niz alata za izgradnju kapaciteta za građane Ukrajine, partnere NEB-a i međunarodne stručnjake za obnovu, saopšteno je iz Predstavništva EK-a u Hrvatskoj.

Rezultati na terenu

Namenskim finansiranjem iz različitih programa EU-a došlo je do stvarnih rezultata na terenu. Prvih šest demonstrativnih projekata NEB-a finansiranih u okviru programa Obzor Evropa, obimnih lokalnih projekata transformacije koji se mogu reprodukovati, odabrano je 2022. i započeti su radovi. U  okviru evropskih inovativnih mera kohezione politike, za 2023. godinu planirano je sledećih 10 projekata.

S manjim projektima širom Evrope, više od 100 miliona evra uloženo je u projekte NEB-a koje podržavaju različiti programi višegodišnjeg finansijskog okvira za period od 2021. do 2022. godine.

Sve članice uvrstile su NEB u programe kohezione politike za period od 2021. do 2027. godine, čime se otvara put za dodelu kohezionih sredstava za projekte koji se temelje na Novom evropskom Bauhausu.

Namenska sredstva

Komisija predstavlja i Kompas novog evropskog Bauhausa – evolucijski alat koji pomaže u analizi toga koliko određeni projekt uključuje pristup NEB-a.

Po osnovu toga dobijaju se informacije o tome šta tri vrednosti NEB-a – održivost, uključivost i estetika, znače u određenim kontekstima, kako se mogu integrisati i kombinovati s načelima učestvovanja i interdisciplinarnošću.

Na temelju tog kompasa, razviće se detaljniji alati za procenu, počevši od već završenih projekata.

Komisija će nastaviti da radi i na uključivanju NEB-a u programe EU-a, između ostalog, u okviru kohezione politike i povećanja finansiranja inicijative. Više od 106 miliona evra biće namenski dodeljeno za NEB u sklopu misije i klastera programa Obzor Evropa za 2023. i 2024.

Ruralna područja

U kontekstu Evropske godine veština, nagrada za NEB biće tematski usmerena na obrazovanje, a uključiće se i zemlje Zapadnog Balkana. Ove godine će se u sklopu NEB-a razviti Akademija za NEB, tako da se planiraju obuke o održivoj gradnji, kružnosti i biomaterijalima, kako bi se ubrzala transformacija sektora.

Tekući projekti, kao što je laboratorija za NEB, biće nastavljeni kako bi se novi evropski Bauhaus uvrstio u sve politike.

NEB smatra i da jedan od njegovih važnih zadataka predstavlja povećanje prisutnosti u zemljama i regionima, uključujući ruralna područja, u kojima je dosad bilo malo aktivnosti NEB-a.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti