Novi javni poziv za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

Jedinice lokalne samouprave i gradske opštine do 23. juna mogu da se prijave na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Već tokom jula lokalne samouprave bi trebale da raspišu javni poziv za građane. Očekuje se da će tokom pet godina, koliko je planirano da traje novi program, oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije.

Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) objavilo je danas javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Tokom pet godina, koliko je planirano da traje novi program, očekuje se da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije.

„Sve lokalne samouprave koje ispune uslove moći će da učestvuju u program: Novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine, kako bi građani mogli u svakom trenutku da se prijave. Takođe, omogućeno je da građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima kroz subvencije mogu da pokriju i do 65 odsto troškova investicije, što će biti detalјno obrazloženo u javnom pozivu za građane, koje će objavlјivati jedinice lokalne samouprave”, kaže Dubravka Đedovć, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Javni poziv za JLS otvoren je do 23. juna.

„Naše očekivanje je da gradovi i opštine, koje potpišu ugovore sa MRE, već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte. To će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva”, rekla je Đedović.

Novim javnim pozivom predviđeni su povolјniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto. Ostale JLS će, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25 odsto, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

„Najjeftinija je energija koja se ne potroši. Naš cilј je da što veći broj građana učestvuje u programu i dobije mogućnost da smanji svoju potrošnju, tako što će zameniti stolariju u domaćinstvu, pobolјšati izolaciju krova i zidova, ugraditi efikasnije kotlove, ugraditi solarne kolektore za toplu vodu ili postaviti solarni panel. Na ovaj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, dajemo mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju i doprinosimo da, kao država, uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije”, kaže ministarka energetike.

Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana. Ukupan iznos subvencija, koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara.

Uštede energije su oko 235 GWh godišnje, što je ekvivalentno proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu. Očekivano smanjenje emisija uglјen-dioksida je oko 103 hilјade tona gasova CO2 godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti