Novi kineski pametni telefon zbunio čak i Volstrit?

Američka vlada saopštila je da istražuje novi pametni telefon kineskog proizvođača Huawei. Američki zvaničnici žele da znaju da li je Huawei napravio ovaj uređaj na pošten način, odnosno da li su zaista uspeli da naprave ovaj uređaj bez upotrebe zabranjenih komponenti? Međutim, čak i ako je Huawei sve to uradio na pošten način, koristeći samo komponente razvijene u Kini, postavlja se pitanje da li kineska tehnologija napreduje mnogo brže nego što smo mislili?

Vrednost akcija proizvođača čipova je porasla tokom prošle godine kako je veštačka inteligencija stupila na scenu. Ali poslednjih nedelja došlo je do značajnog pada vrednosti ovih akcija, jer rastuće tenzije između SAD i Kine sprečavaju njihov rast.

Prošle nedelje, kineski Huawei je predstavio svoj kontroverzni novi telefon, Mate 60 Pro. Ovo je dovelo do istrage u SAD o tome kako je kompanija uspela da lansira telefon nakon što je poslednje četiri godine provela pod američkim ograničenjima usmerenim na ograničavanje pristupa 5G tehnologiji. Podvik kompanije Huawei mogao bi da znači da kineska tehnologija napreduje mnogo brže nego što se ranije mislilo, piše CNN.

Ovaj razvoj događaja podstakao je dva američka kongresmena, Majka Galahera i Majkla Mekola, da apeluju na Belu kuću da dodatno ograniči izvoz tehnologije kineskim kompanijama.

Anđelo Zino, viši analitičar za poluprovodnike u CFRA, kaže da očekuje najmanje 50 odsto šanse da će SAD uvesti dodatna ograničenja na čipove iz Kine. To je loša vest za američke kompanije koje su izložene ekosistemu pametnih telefona, kao što su Korvo i Skivorks Solutions.

Novinar CNN je razgovarao sa analitičarem Zinom o tome šta se dešava i šta to znači za Volstrit.

Možete li nam dati pregled situacije? Šta se dešava sa proizvodnjom čipova u Kini?

Zino: Došlo je do velikog spora između SAD i Kine u trci za veštačku inteligenciju. Postoji bojazan da bi kineska vlada mogla da nabavi čipove i njihove mogućnosti preko brojnih američkih proizvođača čipova. Većina poluprovodnika u svetu se uglavnom proizvodi u Tajvanu i Koreji, a Kina u poslednjih nekoliko godina pokušava da poveća njihovu proizvodnju.

Otprilike trećinu svetskih elektronskih uređaja već sklapaju u Kini kompanije poput Fokconn-a, koje sada povećavaju svoje kapacitete za proizvodnju čipova i veoma su uspešne u tome. Naručili su značajnu količinu opreme proizvedene u SAD od kompanija kao što je Applied Materials kako bi povećali svoj kapacitet i izloženost u industriji poluprovodnika, a sada razvijaju neke visokotehnološke čipove uprkos nekim zabranama i tarifama koje je uvela američka administracija poslednjih godina.

Zašto SAD istražuju novi mobilni telefon kompanije Huawei?

Zino: Novi pametni telefon kompanije Huawei koristi interno razvijen i veoma moćan čip koji proizvodi Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), kineska livnica poluprovodnika u delimičnom vlasništvu države. Veruje se da SMIC ima alate za razvoj visoko naprednih 5G telefonskih čipova, što zabrinjava zvaničnike američke vlade jer žele da zadrže prednost u razvoju napredne tehnologije. Ovaj čip je i dalje inferioran u odnosu na novi iPhone, ali je i dalje zabrinjavajući.

Američki zvaničnici žele da znaju da li je Huawei napravio ovaj uređaj na pošten način. Da li su zaista uspeli da naprave ovaj uređaj bez upotrebe zabranjenih komponenti? Postoje ograničene informacije o tome šta se tačno nalazi unutar ovog uređaja, ali kada pogledate koje mogućnosti ima, nameću se logična pitanja. Čak i ako je Huawei sve to uradio na pošten način, koristeći samo komponente razvijene u Kini, to takođe izaziva zabrinutost jer to znači da kineska tehnologija napreduje mnogo brže nego što smo mislili. To znači da bi američka vlada mogla dodatno povećati ograničenja čipova za Huawei i SMIC.

Šta to znači za američke investitore?

Zino: Dugoročno gledano, ovo je verovatno dobra stvar za vodeće proizvođače poluprovodnika kao što su Nvidia i Kualcomm. Ovo su najnaprednije kompanije koje podstiču inovacije. Pomoći će im ako američka vlada uvede neka ograničenja Kini kako bi usporila tempo inovacija u njihovoj lokalnoj proizvodnoj industriji. Ali postaje izuzetno teško reći kakve će implikacije biti u narednih šest meseci. U tom slučaju će posledice verovatno biti negativne.

Kako će se investitori pomiriti sa činjenicom da su zalihe čipova budućnost i da geopolitičke tenzije mogu ugroziti industriju?

Zino: Treba poručiti investitorima da se fokusiraju na kružne pokretače, ne nužno na svakodnevne poteze i neke geopolitičke tenzije. Ove tenzije će verovatno uticati na održivost nekih od ovih kompanija, uvek će postojati rizici povezani sa ulaganjem u pojedinačnu kompaniju. Ali mogućnosti za industriju poluprovodnika, posebno sa rastućom ulogom veštačke inteligencije, biće apsolutno ogromne u narednoj deceniji. Trebalo bi da investirate u akcije proizvođača poluprovodnika, ali ne mislim da treba da kupujete akcije na slepo. Domaći zadatak se mora uraditi.

Posebno ste zainteresovani za Intel. Zašto?

Zino: Intel je promenio svoj poslovni model kako bi se fokusirao na to da postane partner svakom proizvođaču čipova na svetu, sa naglaskom na diverzifikaciju van Azije zbog rastućih geopolitičkih tenzija. Oni su veoma blisko sarađivali sa vladom SAD na ovome, i mislimo da će u narednim godinama biti velika potražnja za njihovim čipovima jer će kompanije morati da rade van Kine. Intel se smatra odgovorom na mnoga geopolitička pitanja koja trenutno muče industriju poluprovodnika. Nadamo se da će do 2025. ili 2026.godine imati dovoljno kapaciteta da zaista pomognu industriji na pravi način.

Američki dolar ponovo raste. Evo zašto

Američki dolar prolazi kroz najduži pozitivan niz posle skoro devet godina. Dolar je u petak ostvario osmu sedmicu zaredom u odnosu na korpu glavnih valuta, što je najbolji rezultat od zime 2014/2015.godine. Od sredine jula njena vrednost je porasla za pet odsto.

Porast dolazi nakon višemesečne volatilnosti, podstaknute zabrinutošću da bi dolar mogao da izgubi status svetske rezervne valute. Spekulacije o potencijalnoj dedolarizaciji globalne trgovine ponovo su porasle u avgustu nakon proširenja grupe zemalja BRIKS predvođene Kinom na velike proizvođače nafte kao što je Saudijska Arabija.

Indeks američkog dolara, koji je sada na najvišem nivou u poslednjih šest meseci, podstaknut je nizom pozitivnih ekonomskih pokazatelja u SAD poslednjih nedelja, što je podstaklo očekivanja da će Federalne rezerve duže zadržati kamatne stope na višem nivou. Više kamatne stope imaju tendenciju da povećaju vrednost valute neke zemlje, privlačeći više stranog kapitala jer investitori očekuju veće prinose.

U međuvremenu, olujni oblaci nadvili su se nad ekonomijama Kine i Evrope. Evro je od sredine jula izgubio 4,4 odsto vrednosti i vredeo je 1,07 dolara. Kineski juan je istovremeno pao za 2,6 odsto i dostigao najniži nivo od 16 godina u odnosu na dolar.

Prodavci nameštaja u nevolji

Ljudi više ne kupuju nameštaj kao nekada. Prošle nedelje su dva prodavca nameštaja objavila da imaju veliki pad prodaje u odnosu na prošlu godinu. U četvrtak je brend luksuznog nameštaja RH prijavio pad prihoda od 19 odsto u drugom kvartalu, dok je u petak Hooker Furnishings, proizvođač nameštaja iz Virdžinije koji prodaje robu u Vaifair, Maci’s i drugim prodavnicama, objavio da je njen prihod u padu od 36 odsto u drugoj četvrtini.

Čini se da su investitori zabrinuti. U petak su akcije RH pale za 16 odsto, a Hooker Furnishings za 17 odsto. Dve kompanije su samo poslednje na rastućoj listi prodavaca nameštaja koji su primetili usporavanje nakon godina rasta podstaknutog trendovima ostajanja kod kuće u eri pandemije. Čitav niz kompanija iz ove delatnosti zabeležio je pad prihoda u drugom kvartalu ili avgustu.

„Nalazimo se u periodu u kojem potrošači kupuju manje skupih komada nameštaja nego pre godinu dana jer menjaju svoje navike potrošnje“, rekla je izvršna direktorka Vilijams-Sonome, Laura Alber.

Izvor: Index.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti