Novim zakonima do većeg učešća energetike i rudarstva u BDP-u

Verujem da u narednom periodu učešće energetike i rudarstva sa današnjih 5,5 odsto učešća u BPD-u može biti povećano na sedam do devet odsto BDP-a, rekla je ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, u okviru koje je prvi put bilo održano i javno slušanje o četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

Novi zakoni iz oblasti energetike i rudarstva, koje je pripremilo Ministarstvo omogućiće da Srbija dobije bolji ambijent za investicije, da krene u proces dekarbonizacije i klimatski neutralnog razvoja i da bude predvodnik u regionu kad je reč o razvoju energetike i rudarstva, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, u okviru koje je prvi put bilo održano i javno slušanje o četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

„Dugo smo čekali da dobijemo zakone koji su usklađeni sa evropskim standardima, ali i zakone koji će stvoriti dobar investicioni ambijent, omogućiti rast zaposlenosti. Takođe, ovi zakoni treba da daju polaznu osnovu da krenemo sa reči na dela, kad je reč o procesu energetske tranzicije, da više radimo na dekarbonizaciji i klimatski neutralnom razvoju, a da pritom vodimo računa o našoj energetskoj stabilnosti”, rekla je Mihajlovićeva.

Ističući da je „ponosna što prvi put imamo poseban zakon o OIE, jer obnovljivi izvori jesu naša budućnost“ ministarka energetike je istakla: „U decenijama ispred nas moraćemo da smanjujemo proizvodnju električne energije iz fosilnih izvora, da rešavamo pitanje podzemne eksploatacije uglja i da u isto vreme realizujemo novi investicioni plan, koji će težište staviti na izgradnju novih srednjih i velikih hidroelektrana, gasnih elektrana i elektrana koje koriste solarnu energiju, energiju vetra i biomase. Zato je važno da imamo i državne i privatne investicije u oblasti energetike, jer je to ono što pokreće privredni razvoj. Verujem da u narednom periodu učešće energetike i rudarstva sa današnjih 5,5 odsto učešća u BPD-u može biti povećano na između sedam i devet odsto BDP-a”.

Potpredsednica Vlade je dodala da će pripremljeni zakoni omogućiti i veću proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, povećanje energetske efikasnosti, koja mnogo utiče na konkurentnost privrede, ali i na život svih građana i građanki, kao i razvoj rudarstva, koje je ogroman potencijal za budući razvoj Srbije.

Predloženi zakoni prema rečima ministarke, prošli javnu raspravu i sve procedure. U njihovoj izradi učestvovala i privredna udruženja, međunarodne finansijske institucije, kao i građani.

„Bez obzira na sve što je bilo u prošlosti, verujem da sa novim zakonima koje smo pripremili, sa nacionalnim planom za klimu i energetiku, koji mora biti završen ove godine, sa već usvojenim zakonom o klimatskim promenam, sa novom strategijom razvoja energetike do 2050. na kojoj radimo, Srbija može biti predvodnik u ovoj oblasti u regionu”, navela je Mihajlović.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je da su ovi zakoni od strateške nacionalne važnosti, a da je mehanizam javnog slušanja važan kako bi poslanici mogli da čuju različita mišljenja i dobiju sve informacije koje su im potebni za donošenje odluka. On je dodao da prisustvo predstavnika civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija na javnom slušanju omogućava da se čuju različiti stavovi koji će doprineti većem kvalitetu usvojenih zakona.

Dačić je istakao da Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije donosi mere radi ostvarivanja dugoročnih ciljeva koji se odnose na smanjenje korišćenja fosilnih goriva. Naveo je i da će taj zakonski predlog stimulisati otvaranje novih radnih mesta, ali i podstaći istraživanja, inovacije i konkrentnost.

Govoreći o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanje Dačić je rekao da se odnose na korišćenje strateškog nacionalnog resursa – mineralnih sirovina i naglasio da je propisano da su istraživanje i ekpsolatacija u javnom interesu.

Na sednici odbora u Skupštini razmatrani su predlozi izmena i dopuna Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istrživanjima, i novi zakoni o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Sednica parlamenta na kojoj će se raspravaljti o tim predlozima zakona zakazana je za 15. april.

 „Nadam se da ćemo imati dobru raspravu i da će Srbija sledeće nedelje imati usvojena četiri važna zakona iz obalsti rudarstva i energetike”, rekla je Mihajlović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.