Novom metodologijom do povoljnijih cena energenata u Hrvatskoj

Mere kojima je hrvatska Vlada ograničila cenu električne energije na 59 evra po megavat satu za većinu potrošača ističu za dvadesetak dana. Cena gasa trebalo bi da ostanu nepromenjene do kraja marta 2024. godine i iznose 41 evro po megavatsatu.

Hrvatska energetska regulatorna agencija predložila je Izmene i dopune Metodologije utvrđivanja krajnjih cena gasa. Prema dosadašnjoj formuli, cena bi skočila na, čak, 106 evra po megavatsatu, a uz troškove koje imaju snabdevači mogla bi da dostigne i 130 evra. Dakle, cena gasa bi trebalo da ostane 41 evro po megavatsatu.

Kakva su kretanja na tržištu gasa i električne energije i da li je Hrvatska među jeftinijim zemljama po ceni energenata?

Cene struje

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uslova, cene struje na tržištu niže su nego pre godinu dana, ali su još znatno više u odnosu na one pre krize i kreću se oko 160 evra po megavatsatu.

Građani koji imaju ugovore s privatnim dobavljačima već dobijaju obaveštenja o poskupljenju od 1. aprila i usmeravaju se da pređu HEP-u. Prema najavama, cena električne energije i gasa nastaviće rast do kraja godine.

Domaćinstva sada plaćaju megavatsat 59 evra, što znači da bi bez dalje primene Vladinih mera, od prvog aprila električna energija trebalo da poskupi. Sadašnje mere omogućile su potrošačima u Hrvatskoj da ove zime imaju jeftiniju struju nego u drugim državama. Cena gasa u Evropi pala je na nivo koji je poslednji put zabeležen pre početka rata u Ukrajini.

Novi model za cenu gasa

Evropska unija je zakonskim merama ograničila cenu gasa, tako da ona ne može da prelazi 180 evra. Prema mišljenju hrvatskih stručnjaka, metodologija obračunavanja cene ovog energenta u Hrvatskoj je zastarela i neophodna je primena drugog modela.

Zbog skupe energije mnogi su promenili životne navike. Deo domaćinstava i poduzetnika energiju crpi iz obnovljivih izvora.

Vlada još radi na novom paketu mera pomoći građanima i privredi. Ono što se za sada zna jeste da će biti zadržana najniža stopa PDV-a od pet odsto za gas. Takođe, snižena stopa PDV-a ostaje i na isporuku peleta i drva za ogrev, kao i nulta stopa PDV-a za solarne panele.

Izvor: HRT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti