Nuklearke u budućnosti

Nuklearna energetika, u svetu i oko nas

U današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za nuklearnu energetiku, Đuricom Tankosićem o tome da li nuklearna enegija može biti deo budućeg energetskog miksa, šta uraditi sa moratorijumom, treba li kupiti procenat u nekoj susednoj nuklearnoj elektrani ili graditi svoju, imamo li stručnih i finansijskih kapaciteta…

Aktuelna energetska kriza je, i pored toga što su nukleanrne elektrane posle havarije u Fukušimi bile stavljene na crnu listu, u igru vratila atomsku energiju.

To je, naravno, odmah izazvalo oprečne komentare po pitanju uloge nuklearne energije u odnosu na takozvanu zelenu energiju, ali i vratilo strah novih katastrofa i radioaktivnog zračenja isluženog nuklearnog goriva. Zagovornici nove renesanse nuklearki tvrde da je nuklearna energija, bar za sada, jedino moguće rešenje za obezbeđivanje dovoljnih količina električne energije za svet u 21. veku.

Sve to dovelo je do toga da se u svetu razvijaju nove nuklearne tehnologije, dok neki zatvaraju stare mnogi grade nove nuklearne reaktore. Tako se i u Srbiji ponovo priča o tome može li nuklearna enegija biti deo budućeg energetskog miksa, šta uraditi sa moratorijumom, treba li kupiti procenat u nekoj susednoj nuklearnoj elektrani ili graditi svoju, imamo li stručnih i finansijskih kapaciteta…

O svemu ovome u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za nuklearnu energetiku, Đuricom Tankosićem, koji je karijeru zapošeo u vreme bivše SFRJ, radio u JUGEL-u, učestvovao u ondašnjim planovima za izgradnju nuklearnih elektrana u u ex YU zemljama, radio na izgradnji nuklearke Krško, a potom skoro četiri decenije u svetski poznatim nuklearnim kompanijama, da bi karijeru završio kao predsednik WorleyParsons (Worley) Global Nuclear.

Đurca Tankosić, stručnjak za nuklearnu energetiku
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti