Nuklearna fuzija više nije naučna fantastika

Razvoj tehologije nuklearne fuzije se nastavlja. Kompanija TAE Technologies najavljuje generisanje energije putem nuklearne fuzije u komercijalne svrhe pred kraj ove decenije, što je dosta hrabar potez, pogotovo što megalomanski projekti koji rade na razvoju iste tehnologije poput ITERA-a nemaju tako ohrabrujuća obećanja. TAE je postao jedan od najfinansiranijih privatnih poduhvata nuklearne fuzije.

Otkako je, pre 70 godina, predstavljena nuklearna energija, druga faza razvoja nuklearne energije i dalje se čini kao da je na dohvat ruke. Reč je o nuklearnoj fuziji. Iako je dalji razvoj obećavao, tehnologija koja je potrebna za razvoj i izgradnju održive nuklearne fuzije ostala je decenijama nedorečena.

Kompanija TAE Technologies sada tvrdi da je postigla kritičnu prekretnicu u razvoju nove tehnologije, koja je sposobna da generiše energiju nuklearnom fuzijom, navodi se u nedavnom saopštenju za štampu. Njihov razvojni inženjer fuzijske energije tvrdi da bi njihovi reaktori mogli da generišu energiju u komercijalnim razmerama do kraja 2020-ih – koristeći novu sposobnost da proizvode stabilnu plazmu na temperaturama iznad 50 miliona stepeni Celzijusa. Poređenja radi, ovo je više nego duplo veća temperatura od temperature sunčevog jezgra.

Kompanija TAE Tecnologies tvrdi je postigla dovoljne temperature za nuklearnu fuziju

Koncept fuzione energije obećava gotovo neograničenu energiju sa retkim emisijama i zanemarljivim otiskom ugljenika, ali u poslednjih deset godina napredak u razvoju ide sporo. Ipak, nekoliko kompanija – TAE, Commonvealth Fusion Sistems, General Fusion i mnoga druge kompanije širom sveta najavljuju pozitivnu situaciju kada je u pitanju napredak u tehnologiji vezanoj za nuklearnu fuziju.

U TAE su posebno zadovoljni svojim postignućem, jer je to koncept dokaza za čitav život Normana Rostokera, suosnivača firme, koji je svoj život posvetio unapređivanju istraživanja fuzijske energije. Ali, nažalost nije doživeo da učestvuje u ovom izuzetnom otkriću.

„Ovo je neverovatno korisna prekretnica i prigodna počast viziji mog pokojnog mentora Normana Rostokera. Norman i ja napisali smo rad 1990-ih, teoretišući da određena plazma, kojom dominiraju visokoenergetske čestice, treba da bude sve bolje ograničena i stabilna kako se temperature povećavaju“, rekao je izvršni direktor TAE Majkl Binderbauer u saopštenju za štampu. „Sada smo mogli da pokažemo i dokažemo ovakvo ponašanje u plazmi. To je snažna potvrda našeg rada tokom poslednje tri decenije i vrlo kritična prekretnica za TAE, koja dokazuje da su zakoni fizike na našoj strani“.

To se događa šest godina nakon što je tim kompanije TAE dokazao da njegov dizajn reaktora može da održava plazmu neograničeno – što znači da se fuzijska reakcija može nastaviti unedogled, nakon što započne. Nova prekretnica označava postizanje temperatura potrebnih za adaptaciju reaktora za komercijalnu upotrebu. Ovaj projekat omogućio je TAE-u da prikupi dodatnih 280 miliona američkih dolara – što ukupno iznosi 880 miliona američkih dolara, čeme ovo postaje jedan od najfinansiranijih privatnih poduhvata nuklearne fuzije na Zemlji.

Najnovija mašina, koje je nazvana Norman (u čast Normana Rostokera), pokrenuta je u leto 2017. godine. Kompanija TAE koristi veštačku inteligenciju za mašinsko učenje, sličnu onoj koju koriste kompanije poput Google-a, a takođe pozajmljuje računarsku snagu od američkog Ministarstva energetike (DOE), sve u cilju da da dokaže Rostokerove jednačine koje pokazuju da nuklearna fuzija može funkcionisati  u stvarnim scenarijima.

Izvor: Physics.kg.ac.rs

„Kako fazu naučne validacije premeštamo u inženjerska komercijalna rešenja za naše fuzijske tehnologije i tehnologije upravljanja energijom, TAE će postati značajan doprinos modernizaciji celokupne energetske mreže.“

Međutim, u saopštenju se navodi i to da firma tek treba da generiše energiju. Trenutno je „energija super sićušna. Nematerijalna je. To je igla u plastu sena“, rekao je Binderbauer u izveštaju Tech Crunch. „Što se tiče njegove prepoznatljivosti energije, možemo je koristiti za dijagnostiku.“

Ali, pošto je dokazao nauku, sledeći korak za TAE je razvoj tehnologije potrebne za stvaranje dovoljnih uslova za proizvodnju energije fuzijskog reaktora.

I Francuzi osvajaju nuklearnu fuziju

Još jedan projekat nuklearne fuzije – nazvan ITER – je gigantski reaktor koji košta 25 milijardi dolara, koji grade u Francuskoj. Kompanija teži da postigne svoje prvo kontinuirano sagorevanje u plazmi najranije 2035. godine. Kada se to postigne,očekivanja su da će da prođe još jedna decenija pre nego što se završi pilot postrojenje za proizvodnju električne energije. Uzimajući u obzir obrazac trajnog odlaganja nuklearne energije iz bliske budućnosti u nešto manje blisku budućnost… u kontekstu toliko potrebnih održivih energetskih alternativa, mnogima to jednostavno nije dovoljno brzo.

Nuklearna fuzija je stvarna, ali se suočava sa ozbiljnim izazovima

Međutim, neki službenici izvršnog nivoa kompanija za nuklearnu fuziju, poput CTO-a Majkla Delaža iz General Fusion-a (Vankouver, Kanada), smatraju da obećanja o nuklearnoj fuziji imaju dosta solidan osnov da budu pokrenuta tokom 2020-ih.

„Iskreno verujem da je ovoga puta drugačije“, rekao je u izveštaju Physics Today. „Osnovna nauka i sposobnost modeliranja i simulacije ponašanja plazme zaista su mnogo napredovali i daleko od očiju javnosti.“ Zapravo, sa sve većim ulaganjima u privatne projekte nuklearne fuzije – uključujući filantrope, milijardere, kapitalne kompanije, pa čak i elektrane na naftu i gas, projekcije održivih fuzijskih reaktora u narednim decenijama konačno bi mogle biti realne.

Naravno, čak i ako nuklearna fuzija uđe u svetsku energetsku infrastrukturu kao održiva komercijalna alternativa, recimo, fosilnim gorivima, još uvek može biti i negativnih strana. „Fuzijski reaktori vezani za zemlju koji sagorevaju neutronima bogate izotope imaju nusproizvode koji su sve samo ne bezopasni: Energetski tokovi neutrona čine 80% energije fuzije deuterijum-tritijumskih razloga i 35% deuterijum-deuterijumskih reakcija“ slikovito je objasnio hemijskim rečnikom Daniel Džezbi, bivši glavni fizičar Princeton Plasma Physics Lab, u Biltenu atomskih naučnika iz 2017. godine.

Za Džezbija, neki od istih problema sa kojima se suočava nuklearna energija zasnovana na fisiji mogli bi se preneti na fuzijsku moć.

Iako nuklearna fuzija više nije naučna fantastika, ona se i dalje suočava sa nekoliko izazova u narednim decenijama, od kojih su najmanje kritičari nuklearne energije uopšte. Ali Adison Fišer, dugogodišnji investitor i direktor odbora TAE, ostaje optimista: „TAE najnovije finansiranje pozicionira kompaniju da preduzme pretposlednji korak u primeni održivih aneutronskih nuklearnih fuzija i rešenja za upravljanje snagom koja će doneti korist planeti“.

Izvor: InterestingEngineering

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.