Nulte emisije u proizvodnji čelika uz pomoć biomase

Biomasa kao alternativni obnovljivi izvor energije, našao je put u primeni kod proizvodnje čelika. Biomasa predstavlja glavnu podršku prilikom proizvodnje davajući efekat skoro nulte emisije štetnih gasova i CO2. Na ovaj način biomasa daje doprinos u očuvanju životne srediine i nosi se sa izazovima klimatskih promena.

Rio Tinto navodi da je dokazao efikasnost procesa proizvodnje gvožđa sa niskim sadržajem ugljenika koristeći rude iz svojih rudnika u Australiji u maloj pilot fabrici u Nemačkoj. Sada planira razvoj pilot fabrike većeg obima.

Proces, poznat kao BioIron, koristi sirovu biomasu umesto metalurškog uglja kao reduktora i mikrotalasnu energiju za pretvaranje Pilbara rude gvožđa u metalno gvožđe u procesu proizvodnje čelika. BioIron ima potencijal da podrži proizvodnju čelika sa skoro nultom emisijom CO2 i može dovesti do negativnih emisija koji mogu biti povezani sa hvatanjem i skladištenjem ugljenika.

Urađen je pilot projekat

Tokom poslednjih 18 meseci, proces je opsežno testiran u Nemačkoj od strane projektnog tima iz Rio Tinta, kompanije za održivu tehnologiju Metso Outotec i Grupe za mikrotalasne procese Univerziteta u Notingemu. Razvojni radovi su sprovedeni u maloj pilot fabrici koristeći serije od 1.000 gvozdenih ruda i briketa biomase veličine loptice za golf.

„Pronalaženje rešenja sa niskim sadržajem ugljenika za proizvodnju gvožđa i čelika je ključno za svet dok se nosimo sa izazovima klimatskih promena. Dokazivanje da BioIron funkcioniše predstavlja uzbudljiv razvojni napredak s obzirom na efekte koj bi mogle imati na globalnu dekarbonizaciju. Rezultati iz ove početne faze testiranja pokazuju veliko obećanje i pokazuju da je proces BioIron dobro prihvaćen za finu rudu gvožđa Pilbara. BioIron je samo jedan od puteva koje razvijamo u našem radu na dekarbonizaciji sa našim klijentima, univerzitetima i industrijom kako bismo smanjili emisije ugljenika u celom lancu proizvodnje čelika“, rekao je glavni komercijalni direktor kompanije Rio Tinto, Alf Barios.

Potvrđeni potencijal

Potencijal BioIron-a je potvrđen u sveobuhvatnom i nezavisnom tehničkom pregledu od strane Hatch-a, globalne firme za inženjering, upravljanje projektima i profesionalne usluge. Hatch je primetio temeljan posao koji je tim obavio i kapacitet BioIron-a da smanji emisiju gasova staklene bašte dok pretvara rudu gvožđa Pilbara u gvožđe i čelik.

BioIron proces će sada biti testiran u većem obimu, u specijalno dizajniranom kontinualnom pilot postrojenju sa kapacitetom od jedne tone na sat. Projektovanje pilot postrojenja je u toku i Rio Tinto razmatra pogodne lokacije za njegovu izgradnju.

BioIron proces funkcioniše koristeći lignoceluloznu biomasu uključujući poljoprivredne nusproizvode (npr. pšenična slama, stabljike repice, ječmena slama, bagasa šećerne trske) ili namenski uzgajane useve. Biomasa se meša sa gvozdenom rudom i zagreva kombinacijom gasova sagorevanja koje oslobađa biomasa i visokoefikasnih mikrotalasnih pećnica koje se mogu napajati obnovljivom energijom.

Bez sečenja starih šuma

Rio Tinto je svestan složenosti oko snabdevanja i korišćenja biomase i radi na tome da se obezbedi da se koriste samo održivi izvori biomase. Shodno tome, kompanija preduzima studiju procesa sertifikacije biomase. Kroz razgovore sa ekološkim grupama, kao prvi korak, Rio Tinto je isključio izvor koji podržava seču starih šuma i šuma visoke vrednosti očuvanja.

Izvor: Bioenergy Insight

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti